Stanišić i Simatović osuđeni su i za zločin kod Trnova u kojem su Škorpioni ubili šest Srebreničana

Nakon što je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio odluku o povećanju kazne Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću na 15 godina zatvora, objavljeni su detalji za koje zločine se ovi zvaničnici iz Srbije tačno i terete.

Između ostalog, u presudi se navodi kako su Stanišić i Simatović odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su srpske snage počinile 1992. godine u BiH i to u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Također, njih dvojica su osuđena i za zločine koje su počinili pripadnici jedinice Škorpioni u ljeto 1995. godine kada su u Trnovu streljali zarobljene Bošnjake iz Srebrenice.

Ovaj zločin se dogodio 17. jula 1995. godine kada su pripadnici srpske specijalne jedinice Škorpioni pod komandom Slobodana Medića ubili šest Srebreničana u Godinjskim Barama kod Trnova.

“Bila sam u sobi, upalila televizor. Samo javi, sad će majka poznati sina, sestra brata. Njih četvoricu su pokazali i ubili ih”, rekla je prije nekoliko godina Nura Alispahić, majka jednog od ubijenih.

Dok su ležali, pucali su im u glavu iz blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

U ovom stravičnom zločinu ubijeni su:

  • Safet Fejzić (17)
  • Sidik Salkić (36)
  • Smail Ibrahimović (35)
  • Dino Salihović (18)
  • Juso Delić (25)
  • Azmir Alispahić (16)

Za ovaj zločin komandant Škorpiona Slobodan Medić osuđen je na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Član Škorpiona Petar Petrašević priznao je krivicu i njemu je izrečena kazna od 13 godina zatvora. Milorad Momić i Slobodan Davidović u Hrvatskoj su osuđeni na 15 godina zatvora.

Izvor: Klix.ba

Related posts