Novoizabrani poslanici u petak polažu zakletvu

Novi poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Turske položiće zakletvu u petak, 2. juna, izjavio je “Sputnjiku” neimenovani izvor iz turskog parlamenta.

“Generalna skupština Velike narodne skupštine Turske zasjedaće u petak radi ceremonije polaganja zakletve poslanika 28. saziva. Ceremonija će početi u 13.00 sati”, navodi izvor.

Vrhovni izborni savjet Turske saopštio je juče da je koalicija Narodni savez, u kojoj je Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, osvojio većinu na parlamentarnim izborima u Turskoj i osigurao 323 od ukupno 600 mjesta u parlamentu.

Predsjednik Savjeta Ahmet Jener podijelio je zvanične rezultate sa novinarima u Ankari.

AKP je osvojio 268 poslaničkih mjesta u parlamentu, dok su njeni saveznici iz Narodnog saveza, Stranka nacionalističkog pokreta i Stranka novog blagostanja, osvojile 50, odnosno pet poslaničkih mjesta, piše Srna.

Republikanska narodna stranka imaće 169 poslanika u parlamentu, a zajedno sa koalicionim partnerom, Dobrom strankom, dobila je 212 mjesta.

Preostalih 65 mjesta rezervisano je za Savez rada i slobode, koji čine Zelena ljevičarska stranka i Radnička partija Turske.

Jener je dodao da je izlaznost na parlamentarne izbore 14. aprila bila 88,92 odsto, dok je u inostranstvu taj procenat bio 53,80 odsto.

Izvor u Ankari rekao je za TASS da će Erdogan položiti zakletvu u subotu, 3. juna, a da bi nova Vlada te zemlje mogla da položi zakletvu dan kasnije.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts