SPORT U USK: Slika prilično loša, očekivanja velika a ulaganja…

Loptački sportovi, koji su nekada bili najmasovniji i kao takvi bili okosnica uspjeha sporta, u 2018. godini nisu postigli neke značajne rezultate.

Nogomet je i dalje najpopularniji, a bihaćko Jedinstvo bilježi jednu od boljih polusezona u Prvoj ligi FBiH u posljednjih desetak godina. Cazinska Krajina i sanski Podgrmeč stabilni su u Drugoj ligi. S druge strane, rukomet i odbojka privlače sve više pažnje. Posebno u Ključu i Cazinu.

Borilački sportovi su najmasovniji, doživaljavaju najveću ekspanziju i postižu najbolje rezultate. U tom segmentu se ističu karatisti velikoladuške Regeneracije i bihaćkog Jiona, Judo klub Una te kickboxing klubovi Zino i Tigar. Njihovi dobri rezultati teško da mogu popraviti lošu sliku sporta u ovom dijelu naše zemlje.

Loša infrastruktura ali i nedostatak stručnog kadra glavni su razlozi izostanka rezultata. Na tom polju se ipak nešto dešava. Cazinska sportska dvorana prošle godine je dobila grijanje, a ovaj grad je ušao u projekt državnog NS putem kojeg će dobiti teren sa vještačkom travom. Novu dvoranu dobio je Bužim, a bihaćko Gradsko vijeće je usvojilo odluku o potpunoj rekonstrukciji dvorane Luke.

U priči o sportu u USK svijetla tačka je školski sport koji okuplja oko 8000 djece. Sve dok se sportom ne bude bavilo planski, teško da će biti dobrih rezultata, slažu su sportski radnici. Osim ulaganja u infrastrukturu, kažu, budućnost je u omladinskom pogonu i kvalitetnim trenerima. Ali ništa od pobrojanog neće biti moguće ukoliko finansijska ulaganja ne budu veća.

 

Izvor: krupljani.ba

Related posts