BiH u Evropskoj uniji tek 2050. godine?

Samo jedna zemlja od onih koje su kandidati za ulazak u EU će biti spremna da pristupi Uniji prije 2023. godine, a BiH bi to mogla da postigne tek 2050. godine, navodi se u najnovijem izvještaju profesora Univerziteta u St. Gallenu Tine Freyburg.

U izvještaju se navodi da bi Makedonija mogla da ispuni praktične, zakonske i tehničke kriterijume za pridruživanje EU u narednih šest godina, ali da su Albanija, Crna Gora, Srbija, Turska, BiH i Kosovo daleko od pridruživanja Uniji.

Frejburgova navodi da bi Turska, Srbija i Crna Gora mogle da usklade svoje zakonske norme sredinom 2030-ih, dok za BiH i Albaniju smatra da neće dostići kriterije EU prije 2050. godine, što je “dokaz da političke ambicije u tim zemljama prevazilaze realnost situacije”, prenosi britanski “Express”.

“Crna Gora bi mogla da bude među prvim zemljama koje mogu da postanu članice EU”, rekla je Freyburgova i naglasila da su politička veta druguh zemalja EU, kao i sama politička volja crnogorske Vlade, izvan kontrole studije.

Posljednja zemlja koja se pridružila EU je Hrvatska, koja je pristupila bloku 2013. godine, ali još nije pristupila Šengenu niti eurozoni.

Related posts