Solidarnost na djelu: 12 grado(načelnika) iz cijele podržalo Bihać

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas je u okviru akcije “Pomozimo Bihaću” i USAID-ovog projekta PRO-Budućnost ugostio 12 gradonačelnika i načelnika općina u Bosni i Hercegovini, koji su jednoglasno istakli podršku građanima Bihaća i izrazili spremnost da pomognu u rješavanju kompleksne situacije s migrantima i izbjeglicama.

– Ovo je složen problem, za čije je rješavanje potreban najozbiljniji angažman svih nivoa države. Ne možemo dopustiti da Grad Bihać ostane sam u ovome i zato na raspolaganje stavljamo sve svoje potencijale u punom kapacitetu – kazao je načelnik općine Centar Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić napomenuo je da se s ovom krizom u bilo kojem trenutku može suočiti svaka lokalna zajednica u BiH.

– Ovdje smo danas zbog skretanja pažnje javnosti, ali i poziva i upozorenja višim organima vlasti da pomognu. Svjesni smo da svaka od naših lokalnih zajednica već sutra može biti u istoj situaciji, jer je migracijski proces globalni problem. Kriza ima više dimenzija, a prva je humanitarna, jer valja s ljudima humano postupati. Tu su bezbjedonosni i epidemiološki faktori, pa u potpunosti razumijemo problematiku situacije. Banja Luka je prijatelj i partner Bihaća i trudit ćemo da uvijek šaljemo pozitivne zajedničke poruke, a tako je i u ovom momentu – izjavio je Radojičić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić posjetu svojih kolega okarakterisao je najboljom gestom prijateljstva, neophodnom u teškim momentima za stanovnike Bihaća.

– Suvišno je govoriti o značaju ove posjete za sve građane Bihaća. Gradonačelnici i načelnici su svjesni s kakvim se problemom suočavamo i odmah su došli i ponudili svaku vrstu pomoći. Ta gesta prijateljstva u ovom momentu vrijedna je i kao svaka financijska pomoć. Nadam se da će naša poruka i poziv u pomoć napokon doći i do onih kojima se obraćamo godinu dana – riječi su bihaćkog gradonačelnika.

Izjavu o podršci Gradu Bihaću potpisali su i gradonačelnici Prijedora, Doboja, Goražda, Trebinja, te načelnici općina Vareš, Petrov, Jajce, Ljubuški, Maglaj, te još nekoliko bosanskohercegovačkih gradova i općina. Nakon toga, gradonačelnici i načelnici općina u BiH koji danas borave u gradu na Uni posjetit će i Prihvatni migracioni kamp “Bira”.

Izvor: Fena

Related posts