Njemačka produljila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju

NJEMAČKA je produljila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Tjednima je vođena rasprava među članovima vladajuće koalicije, ali zabrana je ostala na snazi sve do 30. rujna, rekao je Seibert nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i relevantnih ministara za to pitanje koji je održan u Berlinu.

Izvoz zabranili prošle godine

Njemačka je vlada u ožujku prošle godine odlučila zabraniti izvoz oružja u države uključene u oružane sukobe u Jemenu koji su doveli do humanitarne krize u toj siromašnoj arapskoj državi, dopuštajući pritom dovršenje isporuka po prethodnim narudžbama.

U prvih godinu dana aktualne njemačke vlade iz te je zemlje Saudijskoj Arabiji i njezinim saveznicima isporučeno oružja u vrijednosti 400 milijuna eura iako je zabrana bila na snazi. No njemačka vlada tvrdi kako se radilo o prijašnjim narudžbama koje su morale biti ispoštovane.

Demokršćanska Unija CDU/CSU zalaže se za prekid zabrane izvoza oružja, ukazujući na to da je ona štetna za odnose Njemačke s najvećim inozemnim saveznicima, dok je želja Socijaldemokratske stranke (SPD), trećeg partnera u velikoj koaliciji, da zabrana bude produljena. Stav socijaldemokrata poklapa se s preporukom iz Ujedinjenih nacija da se članovi međunarodne zajednice suzdrže od distribucije oružja koje bi moglo biti korišteno u jemenskom sukobu.

UN-ovi stručnjaci smatraju da su obje strane uključene u sukob počinile ratne zločine, kako pobunjenici, tako i savez predvođen Saudijskom Arabijom koji podržava aktualnu jemensku vladu, s tim da se potonjima pripisuje krivnja za najveći broj civilnih žrtava.

Izvor: index

Related posts