Snima se dokumentarni film o Bosancima i Hercegovcima širom svijeta za vrijeme pandemije

Mladi reditelj Haris Samardžić i student vizuelnih umjetnosti na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu kreira dokumentarni film “Alone together/Naša COVID19 priča”.

Riječ je o filmu koji govori o Bosancima i Hercegovcima kako u zemlji, tako i u dijaspori, u kontekstu pandemije koronavirusa.

“Želim napraviti dokumentarni film, u kojem bih pokazao da je sve što se oko nas
dešava priča svih nas i da smo u ovom zajedno. Želim da čujemo priče jedni drugih i da iz tih priča učimo”, poručio je Samardžić.

Ono po čemu će ovaj film zasigurno biti zanimljiv jeste da reditelj govornicima ostavlja apsolutnu slobodu o tome šta će govoriti ispred svoje kamere ili mobitela, u želji da sve izgleda kao razgovor, ispovijest i svojevrsno direktno obraćanje svakog od govornika koji dijeli svoju priču.

“Cilj mi je dobiti što veći broj snimaka naših ljudi širom svijeta, sa širokim spektrom zanimanja,… da bi sve to skupa na kraju izgledalo kao jedna zajednička sudbina. Pomoći ćemo ljudima s nekim pitanjima, da bismo im olakšali proces, ali sve što je potrebno uraditi je postaviti mobitel ili kameru i razgovarati s njom, ispričati joj svoju priču i to sve na kraju poslati na email viewed.buzz@gmail.com”, pojašnjava Samardžić.

Reditelj je na ovaj način pozvao sve građane, umjetnike, sportiste, muzičare, doktore, policajce, profesore, ali i političare da budu dio ovog projekta, kako bi kroz
filmski jezik pokazali da svi dijelimo istu sudbinu.

Izvor: Klix.ba

Related posts