Šmit o sankcijama političarima iz RS: Više razmišljam o finansijskom uslovljavanju

Mišljenja je da to treba imati dalekosežnije posljedice, a ne samo da bi se uklonila jedna osoba

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) saslušan je danas pred Komitetom za vansjke poslove Parlamenta Velike Britanije.

Govorio je o sankcionisanju političara iz RS-a koji su na crnim listama. On je istakao kako je bliži stavu da treba finansijski uslovljavati RS, kao što su već to Evropska unija i Njemačka radili po nekim pitanjima, a da je bilo riječ i sa MMF-om o toj temi.

Bonske ovlasti

On je kazao da je situacija bolja nego prethodnih godina, obzirom da sada nema blokada iz RS-a.

Upitan je i da li će koristiti Bonske ovlasti protiv političara iz RS-a, koji su dio vlasti, a nalaze se na crnim listama SAD-a i Velike Britanije.

– Ponekad bih volio da sam poput Ašdauna (Ashdown), on je radio u nekom drugom okruženju kada je bilo snažno prisustvo međunarodne zajednice – istakao je Šmit.

Dodao je da ne bi odbacio tu mogućnost, ali da trenutno to ne bi radio.

Finansijsko uslovljavanje

– Više bih razmišljao o finansijskom uslovljavanju. RS je jedan od siromašnijih dijelova BiH, treba novac i podršku. Očito da je Dodikova odluka da nagradi Putina malo nas navela na neki drugi pravac. EU i Njemačka su blokirali neki novac i sada razgovaramo sa MMF-om i drugima da vidimo šta oni mogu uraditi – rekao je.

Mišljenja je da to treba imati dalekosežnije posljedice, a ne samo da bi se uklonila jedna osoba.

– Za 9. januar smo u RS-u imali jednu paradu koja je bila prikaz srpskog identiteta, a to nije srpski entitet nego multietnički. 9. januar se veže za Karadžića i ono što je najavio 1991. godine – rekao je Šmit.

Izvor: Avaz.ba

Related posts