Niko ne zna ko već 45 godina emituje jezivi radio-signal

U bespućima ruskih močvara, nedaleko od Sankt Peterburga, nalazi se neobičan radio odašiljač.

MDZhB, poznat i pod nazivima UZB-76, UVB-76 ili jednostavno “Zujalo” (The Buzzer) počeo je da emituje signale tokom ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka, a niko ne zna čemu služi.

Može da ga čuje svako: Dovoljno je imati radio, i okrenuti na frekvenciju 4625 kHz. Ipak, nećete biti pretjerano oduševljeni jer se stalno ponavlja isto zujanje, istim ritmom po cijeli dan.

Zujanje se čuje 25 puta u minutu, a nije prestalo nijednom otkako je objavljena informacija o postojanju misteriozne stanice. Jednom ili dva puta nedeljno u kanal se uključi neka osoba, progovori na ruskom dvije ili tri reči i zujanje se nastavlja.

Naučnici još nemaju objašnjenje.

Prvo su mislili da stanica emituje obavještenja ruskim špijunima širom svijet, naročito jer su zabilježena neka imena. Ipak, ako UZB-76 zaista služi komunikaciji sa špijunima, niko nije probio enkripciju, a ako i jeste, sigurno to neće javno saopštitie.

Druga zanimljiva teorija je da UZB-76 predstavlja okidač za ruski nuklearni arsenal. Teorija kaže da automatizovani sistemi prate upravo tu frekvenciju, 4625 kHz, i da mogu da lansiraju sve ruske nuklearne bombe na ranije određene ciljeve, bez ikakve ljudske naredbe ili odobrenja.

BBC, međutim, napominje da to nije mnogo vjerovatno jer kratkotalasni prenosnici prate određene specifičnosti Zemljine atmosfere i moraju da se prilagođavaju istima. Zujalo konstantno emituje identičan signal, identičnom jačinom.

Najuverljivija teorija kaže da je UZB-76 hibrid svega navedenog. Konstantno ponavljanje istog tona označava da je frekvencija zauzeta, a ukoliko se javi potreba, lako može da postan komunikacijski kanal za izdavanje uputstava ruskim špijunima širom svijeta, kao i ruskoj vojsci na domaćoj teritoriji.

Related posts