Skupština u zasjedanju: Ko će odgovarati za propuste?

Danas se održava Skupština Unsko-sanskog kantona. Kod izbora i imenovanja pao je prijedlog za Upravni odbor Univerziteta, dok je Odbor za žalbe usvojen.
Poslanik Amir Murić je potvrdio da je isključen iz članstva SDP-a te da je sada nezavisni poslanik. U koliko se priključi nekoj drugoj stranci, kazao je, obavjestiće Skupštinu i javnost USK.
Na Skupštini je traženo obrazloženje slučaja doktorice Balaban. Tražene su informacije od oko 800 njenih izvještaja na reviziji, te broja oštećenih pacijenata i pacijenata koji će pokrenuti tužbe (koje mogu oštetiti KB 100 hiljada maraka svaka) i zapitali su se hoće li ih Afera Balaban koštati više nego požar bolnice, te ko će odgovarati. Direktor bolnice? Ministar zdravstva? Neko treći?… ali se odgovornost traži.
Usvojen je i nacrt kantonalnog Zakona o Turizmu, mada je i dalje neizvjesna budućnost finansiranja turističkih zajednica, a hoće li on koristiti ili štetiti turizmu koji nam je u začetku, znat će se već kod probne primjene.
Federalni Zakon o Turizmu nisu htjeli čekati.
Radnici Regionalne deponije 8 mjeseci nisu dobili plate, te je nejasno odustaje li se od projekta i kako će osnivači postupiti.
Rekonstrukcija Vlade, koja bi bila 5 po redu u ovom mandatu, nije na vidiku, ali je tu negdje iza ugla.
Inače većina koja je usvojila budžet mogla bi se ponovo naći pred raspadanjem.
Još nešto je traženo na današnjoj Skupštini. Naime, RVI kada dobijaju proteze za udove, istovremeno moraju biti uništene njihove stare proteze. Kao kada bi kod kupovine odjeće ili obuće, obućar odmah zaplijenio i uništio obuću u kojoj ste došli, a samo tim invalidima pašu te stare proteze, nikome više.
Jesu li iza toga mutna posla, razvoj biznisa preko leđa naših RVI i ko sve je umješan oko toga, pred nama je da se sazna.

Related posts