Načelnik Banovića kupuje Passat od 80.000 KM

Općina Banovići raspisala je tender za nabavku službenog automobila vrijednog 80.000 konvertibilnih maraka (KM), a u opis vozila se uklapa novi Passat za koji se traži i najluksuznija dodatna oprema, piše Detektor.ba.

U tenderu koji je raspisao načelnik Midhat Husić, iz budžeta Banovića izdvojena su sredstva za kupovinu vozila s pogonom na četiri točka, senzorom za otkrivanje umora kod vozača, navigacijom sa detaljnom kartom Evrope, top komfornim sjedalima od kombinacije brušene i glatke kože, s grijanjem i masažerom, bežičnim internetom i zatamnjenim zadnjim staklima.

Javni poziv za nabavku novog službenog automobila bit će otvoren do 9. maja, ali je već njegovim raspisivanjem iz konkurencije eliminisana većina proizvođača i trgovaca vozilima u Bosni i Hercegovini jer se u pozivu gotovo do u detalje opisuje novi model Volkswagen Passata.

Korištenje opisa iz kataloga proizvoda jednog proizvođača zabranjeno je Zakonom o javnim nabavkama u BiH i objašnjeno u brojnim izvještajima revizora.

“Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi”, piše u Zakonu o javnim nabavkama BiH.

U tenderu koji je raspisala Općina Banovići nalaze se dijelovi rečenica iz kataloga za Passat, s minimalnim izmjenama. U specifikacijama navedenim u tenderskoj dokumentaciji stoji da vozilo može biti dugo maksimalno 4,8 metara, a tačna dužina Passata je 4.767 milimetara, maksimalno međuosovinsko rastojanje je 2,8 metara, dok je kod Passata 2.791 milimetar, a obrtni moment motora i veličina guma su identični onima u katalogu njemačke limuzine.

Tenderska dokumentacija do u detalje prati kataloške specifikacije te se traži trozonska klima s alergenim filterom, kožni volan, ekran u boji minimalne dijagonale 6,5 inča, mogućnost povezivanja s iPhone uređajima, ergonomski komforno sjedalo elektro podesivo u 14 pozicija, uključujući masažu na vozačevoj strani, osvijetljena ogledala u štitnicima za sunce, obloge sjedala od kombinacije brušene i glatke kože, s grijanjem sjedala i automatsko grijanje mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla, kao i USB stick s priključkom za SIM karticu za kreiranje konekcije u vozilu.

Čelni ljudi Banovića nisu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) željeli govoriti zašto je tenderom detaljno propisana luksuzna oprema.

Odluku o nabavci vozila izglasalo je Općinsko vijeće Banovića, a potpisao ju je predsjedavajući Vijeća Nermin Delagić koji je za BIRN BiH u poruci izjavio da nema veze s bilo kakvim tenderom.

“Vi morate biti svjesni da ja, kao predsjedavajući Općinskog vijeća, nemam veze s bilo kakvim tenderom, a sve ostalo je transparentno… budžet, odluka o nabavci… i ne znam zašto vas to uopće interesuje”, rekao je Delagić.

Načelnik Husić nije želio govoriti za BIRN BiH o nabavci službenog automobila.

Prema izvještaju na zvaničnoj stranici sa javne rasprave o budžetu Banovića za ovu godinu, načelnik Husić je izjavio da je svjestan da se u neke segmente ne ulaže dovoljno, ali da se sve raspoređuje u skladu s mogućnostima i da se vodi računa da se svi sektori pokriju koliko se može.

Podaci Kantonalne privredne komore Tuzla pokazuju da nešto više od 5.000 zaposlenih u Banovićima ima prosječnu platu od 836 KM. Broj nezaposlenih, prema zvaničnim podacima na stranici Općine, veći je od 4.000.

Husić je, kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), izabran na prijevremenim izborima u Banovićima u februaru 2014. godine sa više od 94 posto dobijenih glasova.

Vrijednost automobila koji nabavlja Općina Banovići procijenjena je na 68.000 KM bez poreza, a ta će cifra s plaćenim porezom dostići iznos od gotovo 80.000 KM, što je više od dopuštenog za ministre u Vladi Federacije BiH, piše Detektor.ba.

Related posts