Skoro 400 migranata na granici s Hrvatskom kod Velike Kladuše, pojačano prisustvo policije

Na graničnom prijelazu Maljevac trenutno se nalazi blizu 400 migranata koji žele preći granicu BiH s Hrvatskom, dok su migranti koji su jučer stigli na granični prijelaz Izačić su vraćeni u prihvatne centre, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Jutros se iz Velike Kladuše na granični prijelaz Maljevac uputilo blizu 80 osoba, ali broj se povećavao kako su pristizale nove grupe i trenutno ih ima između 350 i 400, a od graničnog prijalaza su udaljeni 100 metara. Na ovom graničnom prijelazu povećano je prisustvo pripadnika Granične policije i MUP-a USK.

Podsjećamo, blizu 200 migranta i jučer je stiglo u blizinu graničnog prijelaza Maljevac, odakle su vraćeni nekoliko sati kasnije.

Na granični prijelaz Izačić jučer je stiglo stotinjak osoba koje su napustile hotel Sedra u Cazinu gdje su bile smještene. Noć su proveli pored puta, a tokom današnjeg dana stigla je još jedna grupa migranata pa ih je u određenom trenutku bilo blizu 200. Svi oni su vraćeni u prihvatne centre.

“Koordiniranim aktivnostima pripadnika Granične policije i MUP-a USK, grupa koja je bila na udaljenosti od 600 metara od graničnog prijelaza Izačić vraćena je na tri lokacije, u dva prihvatna centra. Saobraćaj se odvija nesmetano”, kazala je Dujković.

Uprkos tome što migranti nemaju dokumente potrebne za prelazak granice, nadali su se da će preći u Hrvatsku, ali hrvatska policija je saopćila da neće dopustiti migrantima da nezakonito pređu granicu, što je bilo i očekivano.

U gradovima Krajine, a najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši, trenutno se prema procjenama nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju pogodnu situaciju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope.

Related posts