Tuka plasman u finale poklonio svim Bosancima i Hercegovcima: Išao sam na sve ili ništa

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka ostvario je plasman u finale utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju, a nakon što je ispunio cilj, izjavio je da je u polufinalu, svjestan uloga, išao na sve ili ništa.

Tuka je polufnalnu utrku završio s vremenom 1:44.53, što mu je ujedno bio i najbolji rezultat sezone.

“Šta reći nakon ova dva dana, nervoze i pritiska. Zaista je teško naći prave riječe da opišem trenutno stanje. Želim se od srca zahvaliti na velikoj podršci.. Presretan sam i preponosan što sam svoju zemlju uveo u finale Olimpijskih igara. To je neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva”, kazao je Tuka, dodavši:

“Teško je u ovome trenutku govoriti. Hvala vam svima na podršci, radujte se i veselite. Ulazak u finale poklanjam svim Bosancima i Hercegovcima, kao i ljubiteljima sporta. Što se tiče utrke, bio sam u “grupi smrti”, pripremio sam se za to i ništa nisam prepuštao slučaju. Išao sam na sve ili ništa – bez kalkulacija. Ili da prođem ili ne prođem, jer sam želio da budem među prva dva i da uđem u historijsko finale”, kazao je Tuka, koji je najavio da se sada potpuno fokusira na finalnu utrku u srijedu.

Podsjetimo, osim Tuke, u finale su se plasirali Gabriel Tual (Francuska), Patryk Dobek (Poljska), Emmanuel Kipkurui Korir (Kenija), Clayton Murphy (SAD), Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Adrian Ben (Španija), Peter Bol (Australija) i Nijel Amos (Bocvana).

Finalna utrka na 800 metara na rasporedu je u srijedu s početkom u 14:05 sati kada će biti poznato ko će se okititi medaljama u Tokiju u ovoj atletskoj disciplini.

Tuka se na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nije uspio plasirati u finalnu utrku, a najveće uspjehe ostvario je na Svjetskim prvenstvima na otvorenom, s kojih ima dvije medalje – bronzu iz Pekinga 2015. godine (1:46.30) te srebro sa SP-a 2019. godine iz Dohe (1:43.47).

Izvor: Krajina.ba

Related posts