Mektić i Vlada USK dogovorili: Migrante izmjestiti iz urbanih dijelova kantona i zabraniti dolazak novih

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić je danas u Bihaću izjavio kako će najkasnije sutra biti poznati objekat ili više njih za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona.

Na poziv Vlade USK, Mektić se danas susreo s premijerom Mustafom Ružnićem, komesarom policije Mujom Koričićem i Peterom Van Der Auweraertom, koordinatorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan. Tema sastanka bila je rješavanje migrantske krize u kontekstu izmještanja migranata van centra Bihaća i Velike Kladuše.

Prema riječima Mektića, konačno su došli do “nekakvih rješenja”, bolje komunikacije i dogovora na relaciji Unsko-sanski kanton i vrh države, što daje nadu i ulijeva optimizam da će se trenutna kriza i problemi s kojima se suočava ovaj dio BiH, ubrzo rješiti na obostrano zadovoljstvo i građana ovog kantona i migranata.

“Mi smo do sada na prostoru Unsko-sanskog kantona imali problem što nismo mogli nikako da se dogovorimo i odredimo lokacije i prostore koje bi pretvorili u prihvatne centre, u kojima bi držali sve te migrante i na takav način ih držali pod određenom kontrolom. Sve vrijeme do sada smo potrošli na razgovore bez nekih konkretnih rezultata. Sada smo na ovom sastanku s novim premijerom dogovorili da ćemo najkasnije do sutra tačno imati objekat ili objekte u kojima ćemo ovdje na prostoru Unsko-sanskog kantona, konkretno na području Bihaća, vrlo brzo početi da smještamo te migrante na način da ćemo najprije tu smjestiti one koji se nalaze na ulicama, u privatnim smještajima i na taj način smanjimo uticaj svega toga na bezbjednosnu situaciju u gradu”, istakao je Mektić dodavši da će se migrantima propisati strožiji red u prihvatnom centru i na području Bihaća.

Kako je naglasio Peter Van Der Auweraert, IOM je od početka bio spreman da pruži podršku vlastima kada su u pitanju privremni smještajni kapaciteti za migrante, te da će nastaviti sarađivati s Crvenim krstom Unsko-sanskog kantona i da je IOM spreman pružiti podršku premještanja migranata sa području USK-a na druga područja BiH, ako se vlasti tako dogovore.

“Sve ono što smo mi radili od samog početka je da podržavamo privremeni smještaj migranata u određene centre. To nismo radili zbog toga da bi se migrantima omogućilo da ovdje trajno ostanu, nego da bi oni bili smješteni u odgovarajuće smještaje. Ljudi u Bihaću i ostalim lokalnim zajednicama bili su dosta dugo jako strpljivi i pružali su nam podršku. Cilj smještanja migranata u prihvatne centre jeste da se smanji pritisak na lokalno stanovništvo. Također upošljavamo lokalne firme koje izvode radove koje radimo na ovim smještajnim kapacitetima, a također smo s gradonačelnicima Bihaća i Cazina radili na razvoju lokalnih projekata koji će na neki način vratiti ovo što su migranti na neki način uništili”, kazao je Auweraert.

Prema riječima Koričića, svako povećanje broja migranata bi samo dodatno pogoršalo stanje sigurnosti na području, konkretno Bihaća, a općenito Unsko-sanskog kantona i u tom kontekstu će, kaže on, policija USK od danas onemogućiti svaki daljnji priliv migranata u ovaj kanton.

“Ministar sigurnosti se obavezao da će s komesarom MUP-a KS razgovarati na ovu temu i dogovoriti konkretne mjere i radnje u smislu onemogućavanja transporta migranata na područje našeg kantona, u kontekstu izgradnje i stavljanja u upotrebu imigracionog centra u Hadžićima”, kazao je Koričić.

Premijer Ružnić je istakao da je cilj ovog sastanka i poduzimanja budućih mjera da se vrati sloboda i dostojanstvo građanima Unsko-sanskog kantona, ali i samim migrantima, u kontesktu poštivanja svih aspekata humanosti i konvencija na koje se kanton obavezao.

“Ovom migrantskom krizom se može upravljati na način da svi mi zajedno koordiniramo radimo i sarađujemo. Danas ova Vlada zajedno s ministrom Mektićem i predstavnicima IOM-a može adekvatno odgovoriti kada je u pitanju migrantska kriza. Dobili smo komesara policije USK i policija sada mora zavesti javni red i mir, te uspostaviti pravni poredak. Naš zadatak je da sutra potvrdimo lokacije koje su dali predstavnici lokalnih zajednica, koje će od strane IOM-a biti pripremljene da budu privremeni smještaj za migrante koji se nalaze na ovoj ruti, jer svijesni smo da su građani ovog kantona dali nadljudske napore i održali ovaj kanton na kojem se ova kriza lomi”, istako je premijer Ružnić.

federalna.ba/AA

Related posts