CESTE FBIH: 50 MILIONA EURA ZA IZGRADNJU OBILAZNICE BIHAĆA

U okviru „Programa modernizacije cesta u Federaciji“ u Bihaću je planirana izgradnja obilaznice. Radi se o projektu vrijednom preko 50 miliona eura, u okviru kojeg je planirana izgradnja magistralne ceste u dužini od 18 km. Ovo podrazumijeva cestu sa brzinom do 100 km na sat od Izačića, preko Kamenice do Malog Luga i dalje prema Bosanskoj Krupi. U prvoj fazi planirana je izgradnja 6 km ceste od Izačića do Kamenice čija je vrijednost 15 miliona eura

Javno preduzeće „Ceste FBiH“ u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta, u ovom entitetu do 2020. godine planira osigurati bolju cestovnu infrastrukturu. Projekt se sastoji od nekoliko malih i srednje velikih investicija uključujući i izgradnju takozvane obilaznice Bihaća. Radi se o skupom projektu čija je predračunska vrijednost preko 50 miliona eura.

Iako ne bi bila tako kategorizirana, ova cesta bi imala sva obilježja brze ceste. Prema studijama Cesta Federacije, puni kapacitet, dogradnja i prekategorizacija sa magistralne na brzu cestu mogla bi se desiti poslije 2025. godine. Ovakav projekt donijet će ogromne dobrobiti za lokalno stanovništvo, rekli su iz ovog preduzeća objašnjavajući da su sredstva obezbjeđena od Svjetske i Evropske investicijske banke, a što je podržala Vlada Federacije.

uskinfo

Related posts