Situacija se usložnjava: Otkrivena najveća žarišta koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata preminulo 16 osoba od posljedica koronavirusa. Testiranjima je infekcija koronavirusom potvrđena kod još 171 osobe.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 596 uzoraka, od kojih su 73 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Bosanskopodrinjskom, Posavskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 95.385 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8.609 osoba.

Na području Unsko-sanskog kantona danas nisu zabilježeni novi slučajevi koronavirusa, a na testiranje u Sarajevo upućeno je 38 novih uzoraka.

Da je situacija i više nego ozbiljna, svjesni su i u Kriznom štabu USK. Naime, na području Kantona, trenutno je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, 177 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusa, a posljednjih sedam dana zabilježeno je 69 novih slučajeva.

Pojačani nadzor Inspekcije USK rezultirao je sa 60 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu oko 150 hiljada KM. Situacija se usložnjava, a iz Kriznog štaba USK još jednom mole građane da se pridržavaju preporuka i zaštitnih mjera.

– Ukoliko se nastavi dnevni broj novozaraženih kao posljednjih dana, zdravstveni sistem će imati velikih problema jer nećemo imati dovoljno medicinskog osoblja da se brine o novozaraženim pacijentima. Najveći broj novozaraženih odnosi se na mlade ljude koji posjećuju noćne klubove i diskoteke, a koji su ujedno i najveća žarišta koronavirusa na području Kantona, kazali su iz Kriznog štaba USK.

Izvor:  Cazin.ba

Related posts