SIPA bogatija za 13 policajaca

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu danas je održana svečana ceremonija polaganja zakletve druge  generacije kadeta ove policijske agencije. Osnovnu policijsku obuku prvog nivoa pohađalo je trinaest kadeta koji su odbranili svoj završni rad i stekli uslove za čin „policajac“, za šta su dobili certifikate u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru.

Direktor SIPA-e Perica Stanić u obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama rekao  je da SIPA-a danas promoviše drugu generaciju kadeta za čin policajac, odnosno ukupno osmu generaciju kadeta ove Agencije, da od njih očekuje  da budu posvećeni policijskom poslu i da isti obavljaju profesionalno, pošteno i časno. Kolegama koji će obavljati poslove u Jedinici za specijalnu podršku direktor SIPA-e je poručio: “ Izabrali ste častan poziv, nimalo lak, pun izazova, koji će umnogome promjeniti život svakoga od vas. U narednom periodu od vas očekujem da budete dobri učenici, jer tek sada počinje vaše školovanje primjenjeno na iskustvima i svemu onome što znači rizik. Budite svjesni da svojim radom i postupcima jačate svoj profesionalni kredibilitet, ugled ove agencije ali i vraćate povjerenje građana u pravnu državu i njene institucije”.
Prisutnima se obratio i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić koji je uputio poruku novim pripadnicima SIPA-e. „Pred vama je velika odgovornost, ali i šansa da kroz obavljanje poslova za koji ste pripremljeni i uvježbani date veliki doprinos društvu i očuvanju vladavine prava i bezbjednosti svih građana. Budite ponosni što kao najbolji radite u jednoj od najboljih policijskih agencija i biti dio ovog tima sigurno predstavlja ostvarenje sna za svakog mladog policajca.“ – istakao je Krešić.
Kadeti su se školovali prema novom nastavnom planu i programu, usaglašenom sa nastavnim planovima i programima svih policijskih agencija u BiH  koji su usklađeni sa evropskim standardima. Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve oni su primljeni u SIPA-u na probni rad od 12 mjeseci.
Današnjoj ceremoniji svečanog polaganja zakletve prisustvovali su i zamjenik direktora SIPA-e, rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica, direktori  Agencije za policijsku podršku i Agencije za stručno usavršavanje kadrova, zamjenici direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancma i predstavnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Related posts