Sindikat i Kolegij RTVUSK: Stojimo iza serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”, protivimo se pritiscima

Uži programski kolegij i Sindikat Radio-televizije Unsko-sanskog kantona oštro su se usprotivili sve naraslijem neformalnom pritisku na uređivačku politiku ove kuće.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Na svojim zasebnim sjednicama Uži programski kolegij i Sindikat JP RTV USK analizirali su aktuelno stanje u preduzeću nastalo nakon neusvajanja Izvještaja o radu RTVUSK za 2016. godinu i moguće negativne implikacije tog neusvajanja na buduće poslovanje ove medijske kuće.

Uži programski kolegij i Sindikat su u najmanju ruku iznenađeni neusvajanjem Izvještaja o radu i poslovanju, a još više speklulacijama u javnosti koje upućuju na moguće razloge tog neusvajanja. Stoga, Sindikat RTVUSK od Skupštine USK očekuje obrazloženje neusvajanja pomenutog Izvještaja.

U javnosti se spekulira da su pojedini programski sadržaji prouzročili uskraćivanje podrške kantonalnih zastupnika, prvenstveno emitovanje serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”. Sindikat i Uži programski kolegij ovom prilikom žele jasno dati do znanja javnosti, formalnim i neformalnim grupama da će se oštro usprotiviti svakom miješanju u uređivačku politiku ove kuće. Serijal je produciran i njegovo emitovanje u ovoj kući ni jednog trenutka nije upitno. Radio televizija Unsko-sanskog kantona i svi njeni zaposlenici stoje iza ovog serijala i tv ekipe koja je radila na ovom projektu.

Ovo je ujedno odgovor svim formalnim i neformalnim grupama da RTVUSK neće dozvoliti uplitanje u uređivačku politiku kuće, a svaki pokušaj koji bi išao u tom smjeru smatrat će pritiskom koji će imati adekvatan odgovor.
Radio televizija Unsko-sanskog kantona iza sebe ima dvadesetogodišnji besprijekoran rad i iskustvo koje niti jednog trenutka nije bilo dovedenu u pitanje. Uvjeti dozvole koje dodjeljuje Regulatorna agencija za komunikacije nikad nisu dovedeni u pitanje. Tako će biti i ubuduće – navodi se u saopćenju.

Related posts