Bihać: 25 godina od stravičnog zločina u Duljcima (MZ Orašac)

23. septembar će ostati upamćen po stravičnom zločinu koji je počinjen od strane pripadnika VRS-a i srpskih vojnih formacija nad stanovništvom Ljutočke doline.

Naime, nakon napada na Ljutočku dolinu 10. i 11. juna 1992. godine, najveći dio bošnjačkog stanovništva uglavnom je raseljen, ubijen i zatvoren u različite logore, dok je jedan dio Bošnjaka, uglavnom starije životne dobi, žena i djece, ostao u svojim kućama sve do 23. sptembra 1992. godine.

U međuvremenu, od juna do septembra, stanovništvo koje je ostalo u svojim kućama trpjelo je svakodnevna maltretiranja i zlostavljanja od strane svojih dojučerašnjih komšija i prijatelja srpske nacionalnosti koji su bili iz Rajnovca, Ripča i okolnih mjesta. Također, u periodu od juna do septembra 1992. godine, bošnjačko stanovništvo iz Orašca i Ripča, koje nije uspjelo izbjeći na slobodnu teritoriju tadašnje općine Bihać, svakodnevno je moralo odlaziti na prisilan rad (skupljanje sijena, brnaje graha, kopanje kromipra, branje ščjiva…).

Vrhunac okrutnog postupanja pripadnika VRS, Bošnjaci Ljutočke doline i Ripča doživjeli su 22. i 23. septembra 1992. godine, kada su, gladni i izmučeni, napadnuti dok su brali i skupljali šljive u naselju Duljic (MZ Orašac) i tom prilikom iz vatrenog oružja pobijeni, a zatim skupljeni na jednu hrpu i zapaljeni.

Pripadnici VRS-a nisu poštedjeli ni osobe starije životne dobi koje su se tog 23. septembra nalazile u svojim kućama, nego su ih ubijali na kućnim pragovima.

Srećom, nekoliko osoba je preživjelo ovaj zločin i tako svjedočili o okutnosti i stravičnosti zločina počinjenog 23. septembra 1992. godine u Duljcima.

23. septembra je dan kada je Ljutočka dolina u potpunosti očišćena od stanovništva bošnjačke nacionalnosti. Jedina utjeha i satisfakcija porodicama žrtava je da su počinitelji ovih zločina uhapšeni i osuđeni na zatvorske kazne. Karakteristika presude je da su zločinci priznali navedene zločine.

Preživjelim stanovncima Ljutočke doline i grada Bihaća ostaje obaveza i dužnost da se s poštovanjem prisjećaju nevinih žrtava i prenose istinu na buduće generacije kako se ovakvi zločini ne bi dešavali u budućnosti.

Related posts