Šest migranata ostalo zameteno na Plješevici

Usljedio je poziv i okupljanje šest članova GSS

U popodnevnim satima šest osoba je bilo zameteno i nisu se mogli dalje kretati na širem lokalitetu Prsini, uvala na Plješevici.

Utvrđeno je da se radi o migrantima. Prema njima je krenula patrola GP Izačić, ali nakon nekih pet kilometara od naselja Zavalje nisu mogli dalje zbog visokog snijega ali i palog drveta preko samog puta.

Usljedio je poziv i okupljanje šest članova GSS koji su krenuli put Plješevice.

– U naselju Zavalje zatičemo patrolu GP Izačić i članove IOM tima, te smo nakon jednog kilometra vidjeli da je otežano kretanje, pa smo se vratili po motorne sanke. Tim sa terencem je nastavio dalje da pokušaju doći i da presjeku palo stablo. Nakon 40 minuta ponovo smo iznad Zavalja te dobijamo informaciju od prvog tima da su uspjeli presjeći drvo te da će pokušati ići dalje. Drugi tim sa sankama krenuo je za njima. Oko 14:30 sati dolazimo do lokacije Prsinih uvala te se pronalazi šest osoba (dvije ženske i četiri muške osobe, svi punoljetni) bez povreda, pothlađeni. Organizujemo povratak u dvije grupe sa terencem i sankama te nam je poslije pomogla i patrola granične policije. Negdje oko 15:45 sati u naselju Zavelja migranti su u prisustvu patrole GP Izačić predati timu IOM-a koji su dalje preuzeli brigu nad istima – saopćili su iz GSS-a.

Izvor: avaz.ba

Related posts