Senad i Jelena idu da osvoje Elbrus, najviši vrh Evrope i jednu od najsmrtonosnijih svjetskih planina

Velika ekspedicija bh. planinara – Senad i Jelena kreću na uspon na najviši vrh Kavkaza, Rusije i Evrope.
Desetak bh. alpinista 12. jula kreću na veliku ekspediciju “Elbrus 2018”. Tim već iskusnih planinara, Senad Bećković i Jelena Simović, spremni su za ovaj veliki planinarski poduhvat.

Ekspediciju “Elbrus 2018” organizuje beogradska agencija EST, a prema planu kreću 12. jula iz Sarajeva i lete za Moskvu, a iz glavnog grada Rusije imaju let za grad Mineralne vode. Onda idu autobusom za Terskol gdje će biti bazno smješteni. Plan završnog uspona je 20/21.07, on traje nekih 13-14 dana, sveukupno. Elbrus je najviši vrh 5642mnv Kavkaza, Rusije i Evrope.

Senad Bećković kaže je oduvijek želio da se bavi alpinizmom, ali zbog karijere i poslovnih angažmana sve te korisne i lijepe stvari bile su zanemarene do 2011. godine. Te godine odlučio je da su mu potrebni priroda, rijeke, jezera i planine. To je bio trenutak promjene.

“Zbog zdravstvenih problema 2012. godine počinjem voziti bicikl i posjećivati bh. planine. Te godine desilo se i prvo noćenje na planini, spavanje u šatoru. Tako je to sve krenulo. I danas mi je profesionalni poziv biciklizam (uvoznik sam američkog brenda TREK) i sve je u biti vezano za outdoor. Te 2012. moji prijatelji Hasan i Kenan, koji su jedini u BiH dosegli na sve vrhove preko 2000mnv i time ispisali istoriju bh. planinarstva, pozivaju me na planinarenje po našim ljepoticama. Nisam odmah pristao radi biciklizma i obaveza, ali vremenom sam krenuo sa njima”, kaže za BUKU Senad.

U planinarske pohode sa Senadom ide i Fočanka Jelena.

“Jelena je planinar od malih nogu. Hodala je sa svojim roditeljima, alpinista je, gorski spasilac i veliki humanista. Ona nam je bila vodič kad smo posjećivali NP Sutjesku, i tako smo sve više i više skupa počeli planinariti i povezivati planinu i biciklizam. Kako su apetiti rasli, odlučio sam završiti tečaje u ‘Sarajevskoj školi alpinizma’ , kako bih stekao potrebna znanja koja su neophodna na planini, a posebno na ovakvoj ekspediciji za koju se spremamo”, istakao je Senad.

Prisjeća se da je njegov prvi prvi ozbiljniji planinarski poduhvat bilo osvajanje Mont Blanca. Pored Senada i Jelene, u osvajanje ovog vrha pridružili su im se tri planinara iz Sarajeva Emir, Namik, Erkam, kao i Darko Popović iz Banjaluke i Bruno Čegar iz Štutgarta i svi su uspješno dosegli vrh.

“Želja za novim vrhom se rodila odmah po povratku i Elbrus se nekako nametnuo kao prvi i najrealniji izbor. Nažalost, naša ekipa sa Mont Blanca ovaj put zbog obaveza ne može ići sa nama. A ako Jelena uspješno završi ovu ekpediciju, ona će biti najmlađa žena iz BiH kojoj je to uspjelo”, priča nam Senad.

Što se tiče priprema za ovaj zahtjevan poduhvat, Senad kaže da se one sastoje od tehničkih kao i od kondicionih dijelova.

“Tehnički i taktički dio radimo tokom uspona na naše najaatraktivnije vrhove, penjemo se i u sali gdje se pokušava simulirati sve ono što bi nas moglo očekivati tokom ekspedicije, kao i samo ponavljanje stečenih znanja iz alpinizma i visokogorstva. Kondicioni dio je možda i najbitniji iz razloga napora kojem su tijelo i organizam izloženi na visinama preko 3500mn/v. Kondicione pripreme se sastoje, od trčanja najviše trail utrka po planinama, svakako fitnesa i teretane, duge biciklističke ture, jer se na ovakve ekspedicije nosi mnogo opreme, tako da ako niste kondiciono i fizički spremni skoro da je nemoguće uspjeti”, kaže naš sagovornik.

Pripreme za ovu ekspediciju, kaže Senad, traju tokom cijele godine, a sedmično su bar dva puta trčali trail na vrh Trebevića, zatim su imali nekoliko uspona na vrhove prelijepe Visočice, Bijelašnice, imali su dvije Trail utrke od po 40km, kao i zimski usponi na Maglić, Zelenu glavu na Prenju i slične aktivnosti.

“Elbrus spada u jednu od najizazovnijih ekspedicija za nas. Ovo će biti prvi put da idemo preko 5000mn/v, te famozne barijere i sigurno predstavlja jedan veliki izazov. Osnovni specifikum Elbrusa 5642mn/v jeste ogromna hladnoća i tokom ljetnjeg perioda, temperature idu uredno preko -30°”, priča Senad.

Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih svjetskih planina.

Senadov matični klub Trek Team Sarajevo podrška je njemu i Jeleni u ovoj ekspediciji.

“Imamo maksimalnu podršku i na raspolaganju nam stoje svi resursi sa kojima klub raspolaže, kao i svim članovima kluba. Iz dana u dan sve je više članova koji se pronalaze u planinarstvu, pojedinci imaju simpatije i prema alpinizmu, te faeratama kao dijelovima istog, tako da se nadamo da će u budućnosti biti više članova koji će se odlučiti na ovakve poduhvate”, priča Senad.

JELENA SIMOVIĆ

Jelena Simović je djevojka koja ima 22 godine, poznatija kao fočanska Vučica. Aktivno je učesvovala u spašavanju unesrećenog stanovništva tokom poplava 2014.godine u Bosni i Hercegovini i od tada nosi taj nadimak.

Proglašena je 2015. godine među 10 najuspješnijih žena u BiH iako je imala tada samo 19 godina, zbog svih humanih stvari koje je radila. Inače je član GSS (Gorska služba spašavanja) Foča, UN je snimio i kratki dokumentarac o njoj “Jelena novo ime za hrabrost”.

Dobitnica je nagrade za najboljeg humanistu i volontera za 2016. godinu u Republici Srpskoj. Inače je diplomirala na fakultetu Sigurnosnih i mirovnih studija u Sarajevu, te trenutno radi u INZA institutu kao odgovorna osobadruštva, izvršni direktor.

Nastavila je uspješno školovanje na Master studiju istog fakulteta. Ako uspije dosegnuti vrh Elbrusa, biće najmlađa žena iz BiH koja je to uradila.

PODRŠKA SPONZORA

Senad nam kaže da im u ovoj, kao i u svim ranijim ekspedicijama, mnogo znači podrška sponzora.

“Ovakve ekspedicije, koje traju 15 i više dana, uvijek se rade u organizaciji iskusnih agencija i pojedinaca. Potrebno je mnogo organizacije i mnogo novčanih sredstava, koje bismo sami vrlo teško obezbijedili. Naravno, uz pomoć društveno odgovornih kompanija, koje podržavaju ovakva udruženja i pojedince koji rade nešto zdravo, promovišu kako naše prirodne ljepote, tako i samu zemlju, mnogo je lakše. Sa nama na ovoj ekspediciji će biti neke od najvećih i najuspješnijih kompanija u svojim branšama, a to su prije svega Laktalis d.o.o. lider u mliječnoj industriji, Alukoenigstahl distributer najboljih aluminijskih profila na svijetu SCHUCO, te TREK BIKE CENTAR, distibuter najvećeg svjetskog biciklističkog brenda TREK, i na kraju INZA Group institut za zaštitu od požara i eksplozija, te fizičku zaštitu ljudi i imovine”, kaže Senad Bećković.

Jeleni i Senadu želimo sreću u osvajanju Elbrusa.

/buka.com

Related posts