Nova vrsta ose izgleda zastrašujuće

Osim što posjeduju ogromnu žaoku njihov jak otrov je u stanju da paralizuje žrtvu, prije nego što osa izlegne jaje unutar tijela..

Nova vrsta osa, nazvana clistopyga crassicaudata, je parazitska vrsta koja ne samo da ima dugu žaoku nego i vrlo široku u poređenju s drugim osama. Međunarodni tim naučnika kaže da se ova neobična vrsta ose može naći između Anda i na podneblju prašuma Amazonije.

– Već duže vrijeme proučavam tropske parazitske osice i nikada nisam vidio nešto ovome nalik – istaknuo je profesor Ilari E. Saeaeksjaervi sa Univerziteta Turku.

Parazitske ose liježu jaja unutar pauka i dugačkim žaokama istiksuju otrov u tijelo izabrane žrtve. Otrov paralizuje žrtvu. Larva koju odlažu jede pauka i sva dostupna paukova jajašca. Sve ženske ose imaju žaoku za lučenje otrova. Organ kojim stavljaju jaja unutar domaćina funkcionira i kao žaoka, dugačak i pogodan za dosezanje životinja koje, na primjer, žive unutar stabala.

– Ne znamo sigurno koju vrstu pauka ove vrste više vole. Divovska žaoka izgleda kao sofisticirano oružje, i mi tek još nagađamo njegovu svrhu – riječi su jednog od naučnika.

Related posts