Sedam navika koje će vam efikasno pomoći da se riješite stresa

Poslužite se nekim od jednostavnih trikova koje smo pronašli za vas.

Današnji moderan način života nosi dosta odgovornosti i može biti stresan toliko da zaboravimo na potrebu da zastanemo, duboko udahnemo i izdvojimo vrijeme samo za sebe.

Iako su male količine stresa zdrave i mogu nam pomoći da ispunimo neke životne ciljeve i dosegnemo svoje maksimume, stres sa kojim se ne izborimo ili visok nivo stresa može imati ozbiljan utjecaj na naše zdravlje, stoga je važno pronaći načine kako to riješiti i kako se lakše nositi sa svakodnevnim izazovima.

Ako možete pronaći pet minuta za sebe, lako ćete se uvući u jednostavnu strategiju opuštanja koju smo pronašli za vas. Poslužite se nekim od jednostavnih trikova u nastavku.

ŠETNJA

Vježba sama po sebi može biti odličan način oslobađanja od stresa jer oslobađa endorfin. Šetnja s prijateljima može biti lijep način za pronalaženje socijalne podrške, a samo hodanje može vam pružiti malo vremena za razmišljanje, preusmjeravanje i vraćanje u situaciju s obnovljenim optimizmom.

UDAHNITE DUBOKO

Ako niste u mogućnosti prošetati, možete se osjećati bolje uvođenjem tehnike disanja koju možete raditi bilo kada i bilo gdje. Sjednite ili lezite na mirnom i sigurnom mjestu, poput kreveta ili poda u vašem domu i stavite jednu ruku na stomak. Udahnite polako odbrojavanjem do tri, a zatim izdahnite s istim sporim odbrojavanjem do tri. Osjetite kako se stomak diže i spušta dok udišete i izdišete. Ponovite tehniku pet puta ili onoliko dugo koliko vam je potrebno da se osjećate opušteno.

VJEŽBANJE

Kada smo pod stresom, često osjećamo i fizički pritisak. Bilo kakva fizička vježba može pomoći da se oslobodimo stresa. Lezite na mekoj površini, poput kreveta, tepiha ili prostirke za jogu, a zatim zgrčite i polako otpustite mišiće. Dok to radite obratite pažnju na dio tijela koji opuštate.

ZAPIŠITE SVOJE MISLI

Kada se osjećate stresno, odvojite nekoliko minuta da napišete kratke bilješke o tome kako se osjećate ili kako vam prolazi dan. To možete učiniti u bilježnici ili u aplikaciji za bilješke na svom mobitelu i ne brinite o tome da budete poetični ili da sve pravilno napišete. Samo se usredotočite na izražavanje vaših emocija kako biste se oslobodili dijela stresa.

NAPRAVITE LISTU

Sastavljanje liste na čemu ste zahvalni može pomoći da se opustite. Stručnjaci kažu da, kada smo pod stresom, skloni smo fokusirati se na negativne dijelove života, a ne na pozitivne. Ponekad svoje iskustvo stresnih situacija pojačavamo načinom na koji ih posmatramo. Pokušajte smisliti tri dobre stvari koje su vam se dogodile danas i zapišite ih, čak i ako su to male stvari poput sunčanog dana ili ukusnog ručka.

VIZUALIZIRAJTE

Vjerujemo da ste čuli za izraz “pronaći svoje sretno mjesto”. Sjednite na mirno mjesto, poput svoje spavaće sobe i počnite razmišljati o mjestu na svijetu u kojem se osjećate najviše mirno. Zatvorite oči i zamislite sve detalje povezane s tim mjestom: znamenitosti, zvukove, mirise i okuse. Na primjer, ako mislite na plažu, možete zamisliti mirne valove, dječiju graju na pijesku, miris kreme za sunčanje, okus omiljenog sladoleda i osjećaj pijeska pod petama. Što više ulazite u svoju vizualizaciju sretnog mjesta, više se možete opustiti.

POVEŽITE SE S PRIRODOM

Samo nekoliko minuta u prirodi kad se osjećate stresno može vam pomoći da se opustite. Krenite u kratku šetnju ili jednostavno sjedite u prirodi. Također, ne morate nužno biti u prirodi da biste osjetili njene učinke za smanjenje stresa. Naučnici su otkrili da jednostavno gledanje slika prirode sa zelenilom pet minuta na mobitelu, laptopu ili televizoru može vam pomoći smiriti stres. 

Izvor: Avaz.ba

Related posts