Schmidtova hitna reakcija je nužna jer će Dodik ubrzo krenuti u legalno otimanje državne imovine

S obzirom na to da su narodni poslanici u Republici Srpskoj usvojili Zakon o nepokretnoj imovini, u bh. javnosti raste zabrinutost da će to dovesti do brzog i skrivenog uknjižavanja državne imovine na entitet. No, isto kao i prvi put, visoki predstavnik to može lako spriječiti.

U aprilu ove godine je Narodna skupština RS-a već jednom usvojila zakon o nepokretnoj imovini. Shvatajući važnost toga da zakon ne stupi na snagu, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je ekspresno donio odluku o suspendovanju zakona do donošenja odluke Ustavnog suda BiH.

Schmidt je tada na neki način zaprijetio da će svi koji ne budu poštovali ovu njegovu odluku, snositi pravne posljedice, što su u RS-u ozbiljno shvatili, sudeći prema njihovim kasnijim aktivnostima i pokušajima da pronađu drugi način za uknjižavanje državne imovine.

Nakon što je Ustavni sud BiH u septembru ove godine stavio van snage doneseni zakon, Dodiku je bio potreban novi način postizanja cilja. Kako i sami kažu iz SNSD-a, sada su se dosjetili “manevarskog poteza”, usvajanjem novog Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, koji je suštinski isti kao i prvi, ali tekstualno u nekim dijelovima se razlikuje.

“Trenutno su odluke Ustavnog suda BiH najveća prepreka za ove Dodikove aktivnosti i zbog toga u kontinuitetu napada Ustavni sud i vrši pritisak. Sve dok postoje odluke Ustavnog suda on neće moći ostvariti ovaj cilj. Nažalost na terenu se nelegalno koristi državna imovina za razne aktivnosti, ali ne kao vlasništvo. Ovim zakonskim rješenjem oni žele uvesti u zakonske okvire ono što su uradili ilegalno”, rekao nam je Ramiz Salkić, SDA-ov poslanik u NSRS-u.

Zakon će se sada prvo naći na Vijeću naroda RS-a gdje će Klub Bošnjaka glasati o vitalnom nacionalnom interesu, međutim znajući da Dodik ima većinu čak i u ovom klubu, ne očekuje se da će pružiti potrebni otpor da zakon ne bi stupio na snagu.

Kako Dodik ne bi uspio legalizovati svoje ilegalne radnje potrebno je suspendovati zakon prije nego što stupi na snagu, što Schmidt može uraditi vrlo jednostavno, kao i prvi put. On bi mogao donijeti novu privremenu mjeru koja će onemogućiti provođenje zakona dok se o njemu ne oglasi Ustavni sud BiH, koji bi trebao zasjedati nakon što pristignu žalbe/apelacije.

SDA već priprema zahtjev, potvrdila je to za Klix.ba Alma Čolo, kazavši da će Kolegij odlučiti ko će biti podnosilac apelacije, koju će podnijeti na dan stupanja zakona na snagu.

Ustavni sud BiH bi, s obzirom na to da je riječ o istom zakonu kakav su proglasili neustavnim u septembru, ponovo donio istovjetnu odluku, a to je da imovina pripada državi. Međutim, može biti spašena samo u slučaju da Schmidt na vrijeme reaguje suspenzijom.

Zabrinjavajuće je što iz OHR-a ponovo imamo tišinu u momentu kada je na udaru jedan od najbitnijih stubova države. Vjerovatno je Milorad Dodik i očekivao tu šutnju s obzirom na to da je za nove secesionističke radnje izabrao period kada su i institucije i međunarodna zajednica u BiH na novogodišnjim odmorima.

Izvor: Klix.ba

Related posts