Sastali se Putin i Erdoan: Glavna tema Crnomorska inicijativa za izvoz žita

Dogovor o crnomorskom žitu igra ključnu ulogu u globalnoj prehrambenoj krizi, kazao je Erdoan

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) sastao se danas u Sočiju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

Alternativni prijedlozi

Erdoan je nakon sastanka s Putinom poručio da alternativni prijedlozi ne mogu ponuditi održiv, siguran i trajan model zasnovan na saradnji između strana kao što može Crnomorska inicijativa za žito. 

– Vjerujem da je potreban nastavak inicijative o crnomorskom žitnom koridoru, uz uklanjanje nedostataka. Dogovor o crnomorskom žitu igra ključnu ulogu u globalnoj prehrambenoj krizi – kazao je Erdoan, posebno za ljude u Africi.

Osvrnuo se i na pregovore Rusije i Ukrajine. 

– Ranije smo bili domaćini direktnih pregovora između sukobljenih strana (Rusija-Ukrajina). Spremni smo da ponovo damo doprinos u tom pogledu, kao i ranije – rekao je Erdoan.

Specifični zahtjevi

Vladimir Putin rekao je da se novi sporazum o isporuci žitarica preko Crnog mora neće razmatrati sve dok Zapad ne ispuni njegove specifične zahtjeve.

Putin je također otkrio da je Rusija u poodmakloj fazi sklapanja pakta o besplatnoj opskrbi žitom šest afričkih država.

Dodao je da su ruski plinovodi prema Turskoj pod stalnim napadom te da se koridori za trgovinu žitom ne smiju koristiti u vojne svrhe. 

Izvor: Avaz.ba

Related posts