UIO donio odluku o raspodjeli prihoda: Više novca RS-u

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je u Banjaluci odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa za period juli-septembar kojim se omogućava za jedan odsto veći priliv sredstava u budžet Republike Srpske, rekao je ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Srđan Amidžić.

Amidžić je dodao da je usvojena odluka o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa jedinstvenog računa UIO za ovu godinu kojom je predviđen za 14,5 miliona KM veći priliv sredstava u budžet RS.

“To je stvar stepena ekonomske aktivnosti. Usvojili smo i pravilnik prema kojoj će se omogućiti oslobađanje PDV na doniranu hranu”, rekao je Amidžić.

Kada je riječ o raspodjeli putarina Amidžić je rekao da nije dobro da ta sredstva stoje te da ima više od 240 miliona.

“Ako se ne možemo dogovoriti o koeficijentima ajmo staviti ta sredstva staviti u funkciju pa onda dogovarati”, rekao je Amidžić

On je rekao da Bosna i Hercegovina ne treba bježati od bilo kojeg vida saradnje, pa i saradnje sa BRIKS-om.

Govoreći o kupovini zgrade UIO rekao je da je sramota što to još uvijek završeno.

“Zašto niko nije postavljao pitanja kada se završavala zgrada regionalnog centra u Sarajevu, Mostaru itd.. Od koga god se nabavi zgrada postaviće se pitanje sukoba”, rekao je Amidžić.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts