Salkić: Dodik bi svom narodu trebao saopćiti historijske činjenice o genocidu u Srebrenici

Za genocid u Srebrenici osuđeno 39 osoba na ukupno 638 godina zatvora i pet doživotnih godina zatvora

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je da je genocid u Srebrenici sudski presuđena činjenica, te da bi to trebalo da saopći i lider SNSD-a Milorad Dodik.

-Srebrenica je sudski dokazana i presuđena činjenica, kao što je sudski dokazana i presuđena činjenica da je vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za udruženi zločinački poduhvat i za genocid u zaštićenoj zoni UN Srebrenica – ukazao je Salkić.

Međunarodni sud pravde je, kaže, presudio da su genocid počinili vojska i dijelovi policije RS.

Podsjeća da je do sada za genocid u Srebrenici osuđeno 39 osoba na ukupno 638 godina zatvora i pet doživotnih godina zatvora.

-To su historijske činjenice, a ne mit i to bi Dodik trebao saopćiti svom narodu – naglasio je entitetski potpredsjednik.

Ukazuje i da je, između ostalih, i vođa bosanskih Srba iz ratnog vremena Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu za genocid nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN Srebrenica i da je komadant bivše vojske RS Ratko Mladić prvostepeno presuđen na doživotnu kaznu za genocid u Srebrenici.

Pozvao je nadležne institucije da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, a smatra da to treba da urade i susjedne države.

Izvor:  Fena

Related posts