Sačuvajte zdravlje koljena

Istina je da svim ljudima na svijetu koljena vremenom moraju oslabiti jer se troše, a pod većim rizikom su oni koji redovno trče i rade neke vježbe visokog intenziteta. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje koljena. Promijenite navike koje loše utiču na koljena. Veoma je važno da promijenite neke navike koje loše utiču na zdravlje vaših koljena, a većina uzročnika koji loše utiču na koljena počinju na nekim drugim mjestima kao što je bol u leđima. Neka istraživanja su čak pokazala da postoji veza između depresije i bolova u koljenima i zato treba da pazite na mentalno i fizičko zdravlje da ne biste imali problema sa koljenima u kasnijem životu.

Pazite na veličine porcija. Na svakih 450 g koje vaše tijelo nosi, koljena osjećaju dva kilograma pritiska. Zamislite samo koliki je pritisak na koljenima ako imate višak kilograma. Pazite šta jedete, smanjite porcije i neka se na tanjuru nađe više zdravih namirnica, 2/3 povrća, a ostalo neka bude meso i ugljeni hidrati.

Uzimajte glukozamin i kurkumu. Istina je da većina ljekara bježi od preporučivanja bilo kakvih suplemenata, ali isto tako postoje oni koji vjeruju da neki suplementi mogu smanjiti rizik od većih problema i da su vrijedni da ih probate. Jedan od njih je sigurno glukozamin sulfat za koji se vjeruje da štiti organizam od osteoartritisa. S druge strane, kurkuma je jedan od najdjelotvornijih prirodnih lijekova i u medicini se koristi hiljadama godina. Oba suplementa posjeduju antiupalna svojstva, a za kurkumu su neka istraživanja pokazala kako bol ublažava dobro kao i ibuprofen.

Što više se krećite. Kretanje podstiče i održava zdravlje koljena jer na prvom mjestu održava hrskavicu zdravom i pokretnom. Za razliku od većine drugih tkiva u tijelu, hrskavica nema krvne sudove pomoću kojih će do nje dolaziti nutrijenti i ona direktno ovisi od toga koliko ste se kretali tokom dana. Odaberite omiljenu aktivnost i bavite se njome 30 minuta dnevno, pet dana u sedmici i ne treba da brinete o zdravlju svojih koljena i hrskavice. Umjerena aktivnost će biti sasvim dovoljna.

oslobodjenje.ba

Related posts