Kad jetra kaže 'u pomoć' u stvari kaže "sikavica"

Sikavica, poznata i pod latinskim nazivom Silybum marianum, a u narodu i kao čičak, je stepska i kamenjarska biljka, koja potiče iz južne Evrope, srednje Azije i sjeverne Afrike.

Pripada biljnoj porodici Asteraceae, čiji su članovi i biljke poput suncokreta i tratinčica. Naraste i do dva metra u visinu te je jako bodljikava, ali je vrijedna truda ubiranja zbog njene ljekovitosti.

Koristi se kao lijek duže od dva vijeka. Grčki doktor i botaničar Dioskorid već je 40. godine poslije Hrista opisao ljekovita svojstva ove biljke. Od davnina je poznata kao najbolje sredstvo za zaštitu i obnavljanje jetre, ali posjeduje i brojna druga ljekovita svojstva.

Najbolji prirodni lijek za regeneraciju i detoks jetre

Kao najveći unutrašnji organ, jetra je odgovorna za niz ključnih funkcija organizma.

Naša krvna slika uveliko zavisi od njenog zdravlja. Jetra mora svakodnevno aktivno čistiti krv kako bi omogućila pravilno funkcionisanje svakog sistema u našem tijelu. Osim što odstranjuje štetne tvari iz krvi, jetra reguliše proizvodnju hormona te ispušta glukozu u krvotok, čime tijelu obezbjeđuje dovoljnu količinu energije. Stoga je jasno zašto njeno nepravilno funkcionisanje može izazvati brojne zdravstvene probleme. Sikavica štiti i regeneriše jetru tako da obnavlja njene ćelije i odstranjuje toksine koje ovaj organ apsorbuje.

Službeno je prihvaćena kao lijek za različite bolesti jetre, poput sindroma masne jetre, oštećenja jetre kao posljedice alkoholizma, trovanja, uzimanja određenih lijekova ili hepatitisa. Prirodno i djelotvorno neutrališe štetne učinke konzumacije alkohola, prisutnosti pesticida i teških metala u hrani, onečišćenja vazduha te djelovanja različitih otrova.

Sprečava pojavu bubrežnih i žučnih kamenaca

S obzirom na to da jetra usko sarađuje s drugim organima probavnog sistema, poput žučnog mjehura, gušterače, crijeva i bubrega, sikavica je izuzetno korisna u prevenciji žučnih i bubrežnih kamenaca. Ova biljka podupire zdravlje probavnog trakta i endokrinog sistema stimulišući proizvodnju žuči i enzima te pročišćujući krvni sistem. Takođe pomaže u uklanjanju metaboličkog otpada iz organizma te reguliše funkciju žučnog mjehura, bubrega i slezene.

Pomaže oboljelima od dijabetesa

Eksperimentalne i kliničke studije potvrdile su blagotvoran učinak antioksidativnih svojstava sikavice na snižavanje nivoa šećera u krvi kod pacijenata otpornih na insulin.

Američka studija iz 2006. pokazala je da se nivo glukoze i insulina značajno poboljša kod pacijenata. Ovi rezultati nisu iznenađenje za naučnike jer je poznato da je jetra, između ostalog, odgovorna i za regulisanje hormona, uključujući izlučivanje insulina u krvotok.

Njeguje i štiti vašu kožu

Sastojci sikavice veoma djelotvorno sprečavaju posljedice oksidativnog stresa na kožu izazvanog pretjeranim izlaganjem Suncu.

Sikavicu smatraju snažnim inhibitorom uticaja slobodnih radikala, koji su uzročnik raka kože. Primjena silimarina (aktivnog sastojka sikavice) na koži značajno ublažava oštećenja kože nastala kao posljedica hemioterapije kod pacijenata oboljelih od raka.

U studiji sprovedenoj 2008. naučnici Odsjeka za dermatologiju Univerziteta Alabama Birmingham upoređivali su učinke jakog UV zračenja na kožu miševa. Došli su do zaključka da je koža miševa kojima je ubrizgan ekstrakt sikavice pretrpjela znatno manja oštećenja od one miševa koji nisu primili ekstrakt.

Usporava starenje kože

Budući da antioksidansi sikavice značajno ublažavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i pomažu pri odstranjivanju štetnih tvari iz organizma, ova biljka pridonosi usporavanju procesa starenja kože i kompletnog organizma.

Aktivne tvari prisutne u sikavici smanjuju rizik od učestalih i ozbiljnih bolesti povezanih s procesom starenja. Njena zaštitna i regenerativna svojstva čine sikavicu izvrsnom za ublažavanje vidljivih znakova starenja kože. Ekstrakt sikavice štiti od oštećenja kože poput tamnih mrlja, bora i ožiljaka. Ista je antioksidativna obilježja čine idealnom za zdravlje očiju, mišića i zglobova.

Štiti ćelije od mutacije

Sjemenke sikavice bogat su izvor antioksidativnog flavonoida silimarina. Silimarin smanjuje rizik od razvoja kancerogenih ćelija jačanjem imunog sistema te sprečava oštećenja DNK i rasta tumorskih ćelija. Proučavajući niz studija o ljekovitim svojstvima sikavice, naučnici Univerziteta u Minesoti 2007. su zaključili da postoje dovoljno snažni i uvjerljivi pretklinički dokazi koji potvrđuju hepatoprotektivno i antikancerogeno djelovanje silimarina.

Upotreba sikavice

Količina aktivnih sastojaka u proizvodima od sikavice može varirati, zavisno od brenda i različitih metoda pripreme.

Trenutno je na tržištu dostupno nekoliko različitih preparata sikavice, a najbolje je da koristite uputstva proizvođača. Iako preporučene doze još nisu standarizovane, za većinu ljudi savjetuje se dnevna konzumacija od 20 do 300 mg sikavice.

Za brzu detoksikaciju organizma preporučuje se uzimati 150 mg sikavice jednom do tri puta dnevno. Ova prilično visoka doza služi za prirodno čišćenje jetre. Za dalju upotrebu s ciljem održavanja zdravlja jetre unosite 50150 mg sikavice dnevno. Potražite kvalitetan proizvod koji sadrži 50150 mg čistog ekstrakta sikavice po kapsuli kako biste dozu prilagodili svojim potrebama.

Related posts