Rusija: Na Balkanu još uvijek nije sve mirno

Američka administracija pokušava natjerati svjetsku zajednicu da zaboravi na barbarska bombardovanja Jugoslavije po nalogu Bijele kuće prije 25 godina, objavila je ruska ambasada u Sjedinjenim Državama u izjavi na svom Telegram kanalu.

“Prije četvrt stoljeća, po nalogu Bijele kuće, Savezna Republika Jugoslavija postala je meta barbarskog bombardovanja koje je trajalo 78 dana. Sada Sjedinjene Države uzaludno pokušavaju uvjeriti međunarodnu zajednicu da zaboravi na tragediju”, stoji u izjavi ruske ambasade.

“Cinično pozivaju Beograd da brzo okrene stranicu i pridruži se Sjevernoatlantskom savezu, upravo onom koji je prosperitetnoj zemlji donio razaranje, smrt i bol. Kazetno streljivo i granate s osiromašenim uranijem su osakatile živote generacijama srpskog naroda”, dodaje se.

“Prije 25 godina Washington je bio taj koji je započeo proces urušavanja međunarodnog prava s ciljem da ga zamijeni ‘poretkom temeljenim na pravilima’, koji je izmislila jedna jedina država. Nekažnjivost je otvorila ‘Pandorinu kutiju’ i dovela do agresije na druge suverene nacije”, ističe se.

“Na Balkanu još uvijek nije sve mirno. Aktualna administracija nastavlja potkopavati stabilnost, dogovarajući se sa svojim marionetama u Prištini i oružjem ‘pumpajući’ samoproglašenu republiku, suprotno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, zaključuje se u saopćenju.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts