RS ima jak lobistički kapacitet u SAD, to je velika šteta za BiH

Ministarstvo pravde SAD-a objavilo je kako su trenutno u Sjedinjenim američkim državama aktivne tri firme koje lobiraju za interese bh. entiteta Republika Srpska i Milorada Dodika.

Prema informacijama američkog ministarstva pravde, lobistička firma McGinnis Lochridge iz Teksasa potpisala je s Vladom RS-a 25. aprila ove godine ugovor o pružanju pravnih usluga vrijedan 140.000 KM mjesečno, odnosno 1,1 milion KM godišnje.

Milorad Dodik i njegov SNSD su u zadnjih deset godina na lobiranja u SAD-u potrošili više od 30 miliona dolara, a sve s krajnjim ciljem skidanja Dodika s američke crne liste.

Predavač na Elon Univerzitetu u Sjevernoj Karolini Jasmin Mujanović kaže za Vijesti.ba kako je Dodik trošio novac na lobiranja nadajući se da će doći do preokreta u američkoj politici prema našoj zemlji, ali to se nije dogodilo.

“Dodik se nadao da će Trumpov izbor za predsjednika SAD-a značiti veliki preokret u američkoj politici prema BiH“, kaže Mujanović.

To se naravno, dodaje Mujanović, nije dogodilo iako je došlo do nekih novih ideja među nekim elementima u Bijeloj kući — primarno John Bolton — oko pitanja Kosova i Srbije.

Iako je Dodik tvrdio kako će dolaskom Donalda Trumpa na čelo SAD-a doći do promjene u američkoj vanjskoj politici, to se nije dogodilo, što pokazuje i činjenica da je upravo Trumpova administracija stavila Dodikovog stranačkog kolegu Nikolu Šprićana crnu listu.

„Dodik je doživio njegove sankcije i sankcije na Špirića kao veliki šok. Njegov stav prema SAD postaje baziran na dva primarna principa: skidanje tih sankcija i njegova trajna ideja da su u ovoj administraciji ipak ljudi koju piju njegovu agresivnu nacionalističku priču, koji će pristati na njegovu tezu da je BiH nemoguća država“, smatra Mujanović.

Mujanović ističe kako se to, ipak, nije dogodilo.

„U oba slučaja se Dodik strašno preračunao, ali činjenica jeste da RS vjerovatno ima jači i bolji lobističke kapacitet u SAD, barem na zvaničnim nivou“, kaže on.

On smatra da je to loše, ako uzmemo u obzir činjenicu da su SAD godinama najveći politički saveznik Bosne i Hercegovine u svijetu.

„To je velika šteta za BiH, jer nama je Amerika bila i ostala najvažniji saveznik“, zaključio je Jasmin Mujanović.

(Vijesti.ba)

Related posts