Velika Kladuša / Obilježen Svjetski dan hidžaba: To je ponos, zaštita i pravo muslimanki

Mirnom šetnjom ulicama Velike Kladuše i porukama podrške svim ženama koje nose hidžab u ovom gradu je danas obilježen 1. februar Svjetski dan hidžaba.

Simbolično obilježavanje ovog datuma organizirao je Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Velika Kladuša, a u centru ovog grada okupilo se nekoliko desetina žiteljki Velike Kladuše.

Prema riječima Asmire Miljković Nadarević, koordinatorice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Velika Kladuša, simbolična šetnja i okupljanje organizovani su u cilju boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontroverzi koje se vežu za hidžab.

“Svjedoci smo da vrlo često mediji stvaraju predrasude o hidžabu, pa to neko uzima zdravo za gotovo, a neko iz neznanja. Naš hidžab je naš način života i niko nam ne može osporavati takvo pravo”, kazala je Miljković Nadarević.

Enisa Velić godinama nosi hidžab i na današnje okupljanje je došla, kako kaže, jer želi da bude podrška svakoj ženi koja nosi hidžab.

“Naša poruka je da mi nismo neko ko stoji sa strane i čeka da neko drugi progovori umjesto nas. Itekako znamo svoja prava, imamo svoj cilj i hidžab nam u tome nije prepreka. On je naš ponos, naša zaštita i to pravo želim svakoj drugoj ženi muslimanki”, rekla je Velić.

Simboličnoj šetnji danas se pridružila i Bisenija Mušedinović koja je željela, iako ne nosi hidžab, dati podršku svim ženama u ostvarivanju njihovog elementarnog prava.

“Današnji događaj je jedan od načina kako žene same moraju ponavljati kako je pravo na slobodu jedno od temeljnih ljudskih prava. Ovdje sam danas da podržim svoje drage prijateljice, iako inače ne nosim svakodnevno hidžab. Ne trebamo nikada zaboraviti ko smo i šta smo, naravno cijeneći sve ljude u našem okruženju i različitosti u kojima se nalazimo”, istakla je Mušedinović.

Predstavnik Medžlisa IZ Velika Kladuša na današnjem skupu Osman ef. Nadarević kazao je da se događajem nastojalo podsjetiti i na slučaj od prije dvije godine, kada su, prema njegovim riječima, pravosudne institucije pokušale nametnuti diskriminatorna pravila i zakone koji bi zabranili nošenje hidžaba u državnim institucijama.

“Želimo dati podršku svim ženama koje rade u tim institucijama, ali i poslati poruku vlastima da pamtimo to što su uradili. Mi nećemo nikada dopustiti da se žene sa hidžabom diskriminišu na takav način u našoj domovini”, rekao je Nadarević.

Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Khan se odlučila na taj potez nakon što je u New Yorku, nakon terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke da samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a već nekoliko godina obilježava se i u BiH.

Related posts