Raste broj mrtvih u terorističkom napadu u Moskvi: Ubijeno i troje djece, traga se za bijelim vozilom

Ruski zvaničnici, uključujući pripadnike MUP-a i FSB-a objavili su nove podatke o poginulim i povrijeđenim u terorističkom napadu unutar tržnog centra i koncertne dvorane u Moskvi.

Kako je saopćeno, prema novim podacima, u napadu je poginulo više od 60 ljudi, a za mnoge se i dalje utvrđuje identitet. Također, povrijeđeno je više od 100 građana koji se u se u trenutku napada nalazili u dvorani.

“Fizički dokazi, uključujući oružje i municiju, oduzeti su sa mjesta zločina, već su obavljeni svi neophodni pregledi, uključujući genetičke, balističke testove i otiske prstiju”, saopćio je ruski Istražni komitet.

Prema podacima ruskih službi, u napadu je ubijeno i troje djece.

Šef Ministarstva zdravstva Mihail Muraško izjavio je kako je hospitalizovano 115 osoba, među kojima je petero djece. Od tog broja, 60 osoba se nalazi u teškom stanju.

Zbog izuzetno teške situacije, građanima Moskve kao i stanovnicima šire regije upućene su molbe za darivanje krvi koja je neophodna povrijeđenima.

“Poslije ovakve tragedije, mnogim žrtvama je potrebna krv. Molim vas da date krv za ranjene. Ovo je veoma važno, ovo je pitanje života i smrti za desetine ljudi”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Moskve Aleksej Šapošnjikov.

Kada je riječ o identitetu napadača, on se i dalje utvrđuje, a ruske službe su objavile fotografiju da se za sada traga za jednim automobilom kojim su teroristi navodno pobjegli.

“Teroristi koji su izvršili napad u Crocus centru navodno su pobjegli u bijelom Renaultu. Vozilo ima zatamnjeno zadnje staklo”, piše agencija RIA.

Nekoliko sati nakon napada, odgovornost za ovaj čin preuzela je tzv. Islamska država.

Izvor: Klix.ba

Related posts