Ukrajina oštro poriče umiješanost u teroristički napad u Moskvi, istaknuta tri razloga

Ukrajina je oštro negirala bilo kakvu umiješanost u sinoćnji teroristički napad u Moskvi.

Rane izjave u nekim ruskim medijima, koje su izrekli pojedini političari dok je napad još bio u toku, sugeriraju da neki vjeruju da Kijev ima ulogu u terorističkom napadu, za kojeg je ISIL priznao odgovornost.

Dakako, dok se čeka da Rusija konkretizuje krivca, lideri Ukrajine oštro su negirali bilo kakvu umiješanost.

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak je u objavi na društvenoj mreži X poručio da Ukrajina nema nikakve veze s pucnjavom i eksplozijama u Crocus City Hall-u Moskovskoj oblasti Rusija, rekavši da to nema nikakvog smisla.

“Prije svega, Ukrajina se više od dvije godine bori sa ruskom vojskom, a sve će se u ovom ratu odlučivati samo na vojnom polju. Samo po količini naoružanja i kvalitativnim vojnim odlukama. Teroristički napadi ne rješavaju nikakve probleme…”, stoji u obrazloženju.

Za drugi razlog navodi se da Ukrajina nikada nije pribjegla upotrebi terorističkih metoda.

“To je uvijek besmisleno. Za razliku od, inače, same Rusije, koja koristi terorističke napade u aktuelnom ratu protiv Ukrajine i ranije u svojoj historiji napadala je svoje građane kako bi pokrenula naknadne ‘kontraterorističke akcije’ protiv protestnih etničkih grupa. Dovoljno je prisjetiti se događaja na Kaširskom autoputu (Moskva) i u Volgodonsku…”, istaknuto je.

Za treći razlog neutralnosti Ukrajine naznačeno je da je javnost nekoliko dana prije događaja u Crocus City Hall-u mogla čuti javna upozorenja stranih ambasada stacioniranih u Moskvi o mogućnosti ovakvih krvavih ekscesa.

“Kao zaključak: nema ni najmanje sumnje da će događaji u predgrađu Moskve doprinijeti naglom porastu vojne propagande, ubrzanoj militarizaciji, proširenoj mobilizaciji i, u konačnici, intenziviranju rata i također da opravdaju manifestne genocidne udare protiv civilnog stanovništva Ukrajine…”, napisao je glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Izvor: Klix.ba

Related posts