Priznanja ministrima Dediću i Zukiću

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, danas je u Centru za razvoj i podršku organskim proizvođačima održana promocija organskih proizvođača uz degustaciju organske hrane. Ovaj događaj organiziran je u okviru projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju Centra za učenje u organskoj proizvodnji“, a finansira se iz Višegradskog fonda, uz učešće brojnih regionalnih organizacija za promociju organske hrane.

Prilikom dodjele priznanja „Zlatna korpa organskih proizvoda,” koju je udruženje Organsko FBiH dodijelilo Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u znak zahvalnosti i podrške organskom sektoru, medijima su se obratili ministri Amir Zukić i Šemsudin Dedić, koji su istakli važnost razvoja organske poljoprivrede.

Nakon usvajanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Federalno miistarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva radi na izradi podzakonskih akata kako bismo što bolje regulisali ovu oblast u skladu sa principima EU. Već je izrađen Pravilnik za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju u kojem su detaljnije propisana pravila organske proizvodnje. Ne samo da predstavlja ogromnu mogućnost za razvoj naše zemlje, obzirom da za ovim proizvodima vlada velika potražnja na inostranom tržištu, već se organskim načinom proizvodnje štiti i okoliš. U organskoj poljoprivredi, upotreba pesticida i drugih hemikalija svedena je na minimum, tako da ova proizvodnja, osim na zdravlje ljudi, povoljno utiče na poljoprivredno zemljište, ekosisteme i cjelokupni okoliš – istakao je ministar Dedić.

Na promociji je naglašena potreba prijenosa vještina i znanja organskim proizvođačima, kako bi bio osiguran konstantan razvoj organske proizvodnje, te ekonomsko jačanje organskih proizvođača koji moraju ići ukorak s regionalnim proizvođačima.

Izvor: FBiHVlada

Related posts