Inzko u New Yorku o Čoviću i Radončiću: Prvi priželjkuje treći entitet, drugi na strani opozicije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas u New Yorku predstavlja svoj izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u BiH.

Izvještaj pokriva period od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine, a u njemu se između ostalog navodi i da pojedini hrvatski političari zagovaraju reorganizaciju zemlje po etničkim linijama.

– U skladu sa ovlastima koje mi pripadaju prema Aneksu 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), koristim ovu priliku kako bih ponovio da entiteti nemaju pravo odcjepljenja od države BiH i da GFAP garantira suverenitet i teritorijalni integritet BiH i unutarnji ustavni položaj entiteta – navodi se.

Inzko će u New Yorku UN upoznati i sa činjenicom da je Hrvatsko narodno vijeće podržalo održavanje koncerta u Mostaru u čast šest pripadnika tzv. Herceg Bosne koji su prvostepenom odlukom suda u Hagu osuđeni na 111 godina zatvora.

U izvještaju se citiraju i izjave šefa HDZ-a Dragana Čovića kada kaže da će “područja koja su bila pod kontrolom HVO-a“ biti dio teritorija na kojoj će Hrvati živjeti.

Inzko nije zaboravio ni Radončićev SBB za kojeg navodi da je otvoreno stao na stranu opozicije u odbijanju izvještaja o radu Vijeća ministara BiH pri čemu je SDA pozvala da SBB odstupi onda iz vlasti.

Inzko je upozorio i na zategnut odnos SDA i HDZ-a BiH zbog različitih pogleda na izmjene Izbornog zakona BiH, rješavanje pitanja izbora u Mostaru i način izbora članova Predsjedništva BiH.

Related posts