Predstavnički dom Parlamenta FBiH za elektrifikaciju Unske pruge

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je na današnjoj sjednici odobrio izvještaj o poslovanju preduzeća Željeznice FBiH u 2015. godini, izglasao je i zaključak koji nalaže Federalnoj vladi da osigura novac za elektrifikaciju Unske pruge u dijelu od Bihaća preko Bosanske Krupe do Bosanskog Novog.

Ovaj zaključak inicirala je poslanica Saveza za bolju budućnost BiH Azra Hadžić, porijeklom iz Bosanske Krajine, a tokom rasprave, deklarativno su se naročito saglasili i drugi poslanici iz ovog dijela BiH bez obzira na to kojoj stranci pripadaju.

Većinom glasova je podržan još jedan zaključak o Unskoj pruzi čiji su predlagači trojica poslanika Stranke demokratske akcije Kasim Mulalić, Esad Bašagić i Asim Kamber. Njihov je prijedlog da novac za elektrifikaciju pruge osigura preduzeće Željeznice FBiH.

O zaključcima ovih članova Predstavničkog doma, kao i poslanice Hadžić, glasano je i pored toga što je direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, koji je poslanicima obrazložio izvještaj za 2015., rekao da je već planirano i raspisivanje tendera za radove na elektrifikaciji Unske pruge, koji, po njegovim riječima, mogu početi tokom 2017. godine.

Zaključci koje je predlagao poslanik Socijaldemokratske partije Enver Bijedić nisu dobili većinu poslaničkih glasova. Bijedić je tražio hitno donošenje zakona o konsolidaciji preduzeća Željeznice FBiH i osiguranje više novca za održavanje željezničke infrastrukture. Također je predlagao da se omogući transfer željeznicom nafte i naftnih derivata od luke Ploče do terminala u Federaciji BiH.

Related posts