Poznato izletište “Krečane” u Cazinu potpuno devastirano i onečišćeno

Poznato izletište i SRC “Krečane” koje se nalazi u MZ Donja Koprivna u Cazinu, popularno je mjesto za odmor naših sugrađana i okupljalište mnogih porodica, posebno u ljetnim danima, koje koriste za rekreaciju i druženje.

Nema Cazinjanina koji nije posjetio i obitavao na jednodnevnom izletu sa društvom ili porodicom u prirodi i uživao u ljepotama krajolika koje ovo izletište nudi.

O ljepotama ovog mjesta smo već pisali na našem portalu, ali ovaj put vam donosimo njegove ne tako lijepe prizore.

Naime, nepoznati počinitelji, da kažemo naši nesavjesni sugrađani, devastirali su izletište do te mjere da podsjeća na mjesto radnje u horor filmovima.

Kako portal Cazin.NET saznaje, SRC “Krečane” se trenutno nalazi u jako devastiranom stanju. U kolibi koja je bila opremljena sa 3 velika stola i klupama, zidovi su išarani raznim grafitima, imenima, prozori razbijeni, stolovi i klupe uništeni. Više ne predstavlja ugodno i sigurno mjesto za druženje.

Roštilj pored kolibe koji je bio na raspolaganju svim posjetiocima je djelomično razrušen. Nedavno izgrađen most je u lošem stanju, dijelovi ograde sa mostića su razbacani na sve strane, a cijelo mjesto je “počašćeno” velikom količinom smeća nerazgradivog porijekla.

Ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava. Mještani MZ Donja Koprivna u više navrata su upućivali javnosti na (ne)kulturu pojedinih posjetioca koji iza sebe ostavljaju velike količine smeća ali i na vandalsko ponašanje sugrađana.

(FOTO) Uništavanje okoliša na SRC “Krečane” u Donjoj Koprivni

Više puta organizirane su akcije čišćenja i uređenja poznatog izletišta, no, izgleda da postaju Sizifov posao, jer se vandalske radnje ponavljaju, bez obzira na uloženi trud u uređenje.

I dalje, pojedinci nisu svjesni, koliko je bitno čuvati okolinu i infrastrukturu kako “Krečana” tako i ostalih izletišta u našem kraju.

Neprihvatljivo ponašanje osuđujuće je za sve one koji imaju ovakav ružan odnos prema prirodi.

Apelujemo na sve građane da vode brigu o okolišu, a ne da ga na ovakve načine uništavaju! Izletište nije u nečijem privatnom vlasništvu da bi se ovako odnosili prema njemu. Služi za rekreaciju i druženje svim mještanima i sugrađanima. Vrijeme je da razvijemo ekološku svijest, da poradimo na kućnoj kulturi ali i da se ovakva vandalska djela kažnjavaju.

April je mjesec čistoće, pa prema tome apelujemo na sve građane ali i cazinsku vlast da povedu računa o ovom izletištu.

Do tada, pitamo se, zašto više cijenimo “tuđe” nego svoje.

/cazin.net

Related posts