Potkriža je srednjovjekovno jelo koje od zaborava čuvaju mještani Vranduka

Obilježavajući duh srednjovjekovne Bosne na tvrđavi u Vranduku kod Zenice posjetioci su imali priliku uživati i u hrani iz tog vremena, a na jelovniku se našla i potkriža od pilećeg mesa.

Osim sača u kojem se pripremalo više vrsta mesa, te gljiva koje su nakon prženja došle do stola, tradicionalna potkriža je izazvala oduševljenje prisutnih koji su željeli uživati u okusu hrane iz srednjovjekovnog vremena.

Hranu su pripremale žene iz Vranduka Senada Kahriman, Senada Beširević i Rabija Bajramović koje su za svoje specijalitete dobile samo riječi hvale.

Kahriman je u razgovoru za Klix.ba objasnila način pripreme tradiconalne potkriže.

“Na početku je potrebno napraviti pogaču čiji recept nije isti od sredine do sredine. Mi smo ovu pogaču napravili od običnog brašna, vode, soli i suhog kvasca. Nakon što se pogača ispeče, potrebno je izrezati je na komade koje ćete redati u tepsiju. U drugom dijelu potkriže pripremate piletinu koja se treba raskuhati, a nakon što se raskuha u vodi sa lukom i vegetom, temeljac ne bacajte”, govori Kahriman.

U nastavku ističe kako je luk i piletinu potrebno isjeckati na sitne komadiće, a potom poredati prvi sloj pogače na koji će se staviti piletina i luk te sve to zaliti temeljcem.

“Mi smo za ovu potkrižu napravili tri sloja pogače i piletine koju smo na kraju dodatno zalili temeljcem i drago nam je da se svidjela našim posjetiocima”, dodala je Kahriman.

Potkriža je nekada bila tradicionalno bosansko jelo koje se služilo u veoma posebnim prilikama, iako je pomalo zaboravljeno, u nekim porodicama je i dalje čest obrok. Osim piletine, u potkrižu možete staviti i junetinu, suho meso i teletinu.

Related posts