Pogledajte okršaj Iron Dome-a i Hamasovih raketa: Strahovit napad iznad Gaze

Sustav koristi napredne radare i senzore za praćenje putanja leta projektila i izračunavanje njihovih položaja. Kada se utvrdi prijetnja naseljenim područjima, on lansira proturaketu kako bi i uništio dolazeću prijetnju.

Posljednjih dana na prostoru Izraela vodi se žestoki okršaj između Hamasa i IDF, izraelske vojske. Dok sukob sve više i više eskalira, raketni okršaji i zlokobni vatrometi čest su prizor na nebu iznad Gaze, neki kažu da dolazi i do upotrebe nedozvoljenih sredstava. Hamas odavno koristi raketne i artiljerijske baraže u napadima na Izrael i zato je ova država opremljena jednim od najmodernijih i najučinkovitijih sistema raketne zaštite. Ovaj sistem se zove Iron Dome.

Iron Dome je visoko učinkovit proturaketni sustav koji se koristi za odbranu Izraela od neprijateljskih raketa i artiljerije. Ovaj sustav razvila je izraelska obrambena tvrtka Rafael Advanced Defense Systems, zajedno s izraelskim Ministrstvom obrane i američkom vladom. O tome kako je Hamas nadmudrio Iron Dome sistem pisali smo ranije ovog mjeseca.

Glavni cilj Iron Dome sustava je presretanje i uništavanje neprijateljskih raketa koje predstavljaju prijetnju izraelskom teritoriju. Sustav koristi napredne radare i senzore za praćenje putanja leta neprijateljskih projektila i izračunavanje njihovih budućih položaja. Kada se utvrdi da je projektil prijetnja naseljenim područjima, Iron Dome lansira proturaketu (interceptor) kako bi presreo i uništio dolazeću prijetnju. Pogledajte kako to izgleda ovih dana, na snimku koji je objavio nalog Associated Press:

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts