Biden poručio Izraelcima: Nemojte ponoviti grešku koju su SAD napravile nakon 11. septembra

Američki predsjednik Joe Biden je poručio Izraelcima da ne prave grešku koju je njegova država napravila nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Pozvao ih je da ne budu obuhvaćeni bijesom nakon napada palestinske militantne grupe Hamas.

Tokom današnje posjete Izraelu izjavio je da ga je napad Hamasa s početka ovog mjeseca podsjetio na holokaust te ga je uporedio s posljedicama terorističkih napada 2001., prenosi britanski list Independent.

Tvrdi da je bolnica u Pojasu Gaze sinoć pogođena zalutalom raketom, za koju je naveo da je ispaljena upravo iz Gaze. Tom prilikom je ubijeno nekoliko stotina ljudi, a Palestinci za ovaj napad krive Izraelce. Biden je kao izvor svojih informacija naveo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

“Teroristi neće pobijediti. Sloboda će pobijediti”, kazao je Biden i najavio paket pomoći Gazi vrijedan 100 miliona dolara.

Izraelci uvjeravaju da je raketu, kojom je bolnica pogođena, ispalio palestinski Islamski džihad koji to negira. SAD su danas u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uložile veto protiv rezolucije o humanitarnom prekidu napada Izraela na Gazu. Od 15 država članica Vijeća sigurnosti, 12 je glasalo za rezoluciju, dok su Velika Britanija i Rusija bile suzdržane.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua također danas su saopćili da neće blokirati isporuku humanitarne pomoći Gazi preko Egipta, ali da neće dozvoliti isporuku te pomoći preko Izraela.

Izvor: Klix.ba

Related posts