Podrška izgradnji zgrade ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, u Sarajevu je održao sastanak sa federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem.

Na sastanku je razgovarano o saradnji i podršci resornog ministarstva na projektima koji se planiraju realizirati na području sanske općine.

Ministar Martić je iskazao spremnost da ministarstvo na čijem je čelu učestvuje u izgradnji i obnovi zgrade ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu, a također Federalno ministarstvo prostornog uređenja podržaće i ostale projekte iz oblasti energatske efikasnosti s kojima općina bude aplicirala.

Inače, na sastanku, kojem je prisustvovao i federalni poslanik Asim Kamber, naglašena je odlična dosadašnja saradnja općine i resornog ministarstva na velikom broju projekata, te je istaknuto kako će ona biti nastavljena i u narednom periodu. Načelnik Hasanbegović uručio je ministru Martiću prigodan poklon, kao jedan vid zahvalnosti za dosadašnju podršku.

Inače, zgrada ZAVNOBiH-a se nalazila na lokalitetu sportskog kompleksa DTV Partizan, na kojem se ovih dana izvode radovi kako bi se ovaj prostor u potpunosti uredio. S tim u vezi, namjera lokalne vlasti je da ovu građevinu, u kojoj je održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, i koja je od historijskog značaja, u potpunosti obnovi kako bi ponovo postala prepoznatljiv simbol ovog grada.

Obzirom da je Dom ZAVNOBiH-a proglašen nacionalnim spomenikom, postupak obnove i izgradnje je administrativno veoma zahtjevan, te je općini u ovim aktivnostima potrebna podrška i pomoć viših nivoa vlasti.

Related posts