Ministar Kapić sve glasnije optužuje, a premijer Rošić šutnjom potvrđuje optužbe?

U posljednjih petnaestak dana, od momenta kada su predstavnici jednog od sindikata u zdravstvu zatražili smjenu ministra Kapića, ministar Kapić je javno progovorio o razlozima traženja njegove smjene.

Ovaj istup sindikata u realnom pogledu je u najmanju ruku čudan, s obzirom da “glava ministra” koji je tu tek pola godine, a peta je po redu u zadnje tri godine, teško da može šta promijeniti u pravcu prekonoćnog rješavanja problema uposlenih u zdravstvu.

Ukoliko pomnije analiziramo smjene ministara i njihove radnje, jasno je da su dvojica “dirnula” očigledno tamo gdje se ne smije, a to je esencijalna lista lijekova. Podsjetimo, da je o usklađivanju esencijalne liste prvi progovorio bivši ministar Šabulić Dženis, pripremio sve za Vladu USK, međutim, sazvana je vanredna sjednica Skupštine USK u kojoj je SBB naivno izgubio resor zdravstva i predao ga Demokratskoj fronti.

I nakon skoro godinu dana opet je na dnevni red došlo usklađivanje kantonalne esencijalne liste sa federalnom. Usklađivanje liste bi proširilo mogućnosti izbora lijekova građanima, što je svakako za građane bolje, ali istovremeno bi također proširila i broj dobavljača, proizvođača, proširilo konkurenciju što očigledno pojedinim strukturama ne odgovara.

I to glasno govori ministar Kapić, javno je kazao kako je u “4 oka” zatraženo od njega da zaustavi priču oko usklađivanja esencijalne . Ono što je posebno zabrinjavajuće da se o ovom ne očituje premijer Rošić u svojim istupima, ne očituje se o zahtjevima sindikata, ali ni o optužbama ministra Kapića, pa iz takvog odnosa nije teško zaključiti šta se dešava.

Da li će lobiji preko sindikata i pritisaka dobiti smjenu ministra ili će Unsko-sanski kanton dobiti usklađenu esencijalnu listu sa federalnom, ostaje nam da vidimo.

/usn.ba

Related posts