Podrška gradonačelnika Fazlića nastavnicima i učenicima KŠC Ivan Pavao II

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić posjetio je danas Katolički školski centar Ivan Pavao II i javno istakao svoju ličnu i podršku Gradske uprave Bihać u nastojanjima menadžmenta ove škole da osiguraju financijska sredstva iz kantonalnog budžeta koja su neophodna za rad ove obrazovne ustanove. Naime, Katolički školski centar pored Bihaća egzistira u još šest lokalnih zajednica i niti jedan centar nije se našao u problemu oko financiranja kao što se to, prema riječima don Slave Grgića, direktora KŠC Ivan Pavao II, nalazi školski centar u Bihaću.

“Hvala gradonačelniku Fazliću koji je danas došao u našu školu i dao podršku uposlenima i 482 učenika koji pohađaju našu školu. Mi nastavljamo našu borbu i uvjeren sam da ćemo ovaj problem dijalogom i razriješiti bez obzira što neko želi da nas financijski ne podrži. Roditelji stoje iza nas, kao i naš osnivač i uvjeren sam da ćemo uspjeti bez obzira na političke pritiske osigurati neophodna sredstva u Budžetu USK-a “- kazao je direktor Grgić.

On je dodao da se KŠC od 2013. godine godišnje financira sa 80 posto sredstava iz Budžeta USK-a ili sa oko 800.000 KM koje su namjenjene za plate i ostale troškove nastavnog osoblja. Istovremeno ostatak sredstava za rad ove obrazovne ustanove osigurava osnivač.

Istaknuvši da Grad Bihać ne želi da bude lokalna zajednica u kojoj će se zatvarati obrazovne ustanove, gradonačelnik Fazlić kazao je da iza ovog problema stoje neki razlozi koji nisu nerješivi i koji su možda i političke prirode.

„Nadam se da će se ovaj problem oko financiranja rješiti, ali ostati će onaj osjećaj da je neko ovdje u Bihaću želio zatvoriti jednu obrazovnu ustanovu. Građani Bihaća to ne podržavaju i stojimo uz roditelje, učenike i nastavno osoblje KŠC Ivan Pavao II. Mi danas ne možemo biti zadovoljni stanjem u obrazovanju koje je proteklih godina bilo opterećeno raznim aferama i korupcijama, a istovremeno mi se bavimo da li na budžetu treba biti ova škola ili ne. Razumijem da ima financijski problema, ali ne razumijem da se ne želi iznaći rješenje za ovaj problem“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Related posts