Počinje Mundijal u Rusiji, Njemačka brani titulu iz Brazila

Svjetsko prvenstvo u fudbalu počinje danas u Rusiji, a nakon ceremonije svečanog otvaranja 21. svjetske smotre najboljih selekcija, prvu utakmicu na velikom turniru na stadionu Lužnjiki odigrat će domaćin Rusija i selekcija Saudijske Arabije.

Mundijal koji će trajati sve do 15. jula, za kada je zakazano finale, posljednji je koji će se odigrati u ljetnom periodu i koji će brojati 32 tima. Naime, već naredno SP koje će 2022. godine ugostiti Katar igrat će se u novembru i decembru, dok će Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koji će organizovati tri zemlje (SAD, Kanada i Meksiko), imati 48 učesnika.

Titulu prvaka svijeta osvojenu na Mundijalu u Brazilu branit će reprezentacija Njemačke, a ukoliko popularni Elf uspije odbraniti, bit će prva reprezenentacija, uz Brazil, koja je pet puta osvjala titulu prvaka svijeta.

Osim selekcije koju predvodi Joachim Löw, među favorite ovogodišnjeg SP svakako spadaju Brazil, Francuska i Španija, mada ništa slabije selekcije nisu ni Belgija i Argentina.

FIFA je za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo znatno povećala budžet u odnosu na šampionat održan prije četiri godine u Brazilu na kojem je učestvovala i fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Za nagradni fond FIFA je izdvojila 657 miliona dolara, što je za 181 milion više u odnosu na prošlo SP.

Najveći dio povećanja će ići na račun klubova, čiji će igrači nastupiti na SP. Prije četiri godine klubovima je podijeljno 70 miliona dolara, a za predstojeće SP – 209 milona, što je gotovo tri puta više od ranijeg iznosa.

Sve reprezentacije će dobiti po osam miliona dolara za nastup na SP. Plasman u osminu finala vrijedan je 12 miliona dolara, u četvrtfinale 16, četvrto mjesto vrijedi 22 miliona, treće 24, učešće u finalu 28 i pobjeda 38 miliona dolara.

Izvor: Faktor

Related posts