Stigao odgovor hoće li HRT i RTS biti zatamnjeni tokom SP-a

Državna Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT) zatražila je od kablovskih operatora da zatamne program televizijskih stanica iz drugih država budući da je ovaj državni RTV servis kupio ekskluzivna prava za prijenos nogometnih susreta sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, piše Večernji list BiH.

To u suštini znači da će HRT i Radiotelevizija Srbije (RTS), koji su također kupili prava prijenosa u te dvije zemlje, biti zatamnjeni za vrijeme prijenosa nogometnih utakmica u BiH.

Državni RTV servis platio je iznos veći od 2,3 miliona maraka kako bi gledatelji u BiH mogli gledati te programe, a jedinu iznimku za gledanje utakmica i preko programa susjednih država imat će stanovnici pograničnih područja koji dobivaju izravan RTV signal iz drugih država.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ističe kako su nadljudskim naporima uspjeli osigurati da građani BiH gledaju susrete Mundijala.

– Kao što je i pravilo u cijelom svijetu, svaka zemlja ima jednog emitera koji je vlasnik ekskluzivnih prava za teritoriju te države. U slučaju BiH to je BHRT i to praktički znači kako jedini možemo prenositi te sadržaje na teritoriji BiH kao što, primjerice, HRT i RTS imaju ekskluzivno pravo za prijenos u svojim državama – rekao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

– Poznato je da se reprezentacija BiH nije plasirala na ovo Svjetsko prvenstvo, ali nam je bilo jako važno da, osim najvećih svjetskih reprezentacija, osvajača svjetskih prvenstava, povedemo računa i o tomu da su dvije reprezentacije susjednih država ostvarile plasman. Tako da ćemo u okviru praćenja Svjetskog prvenstva posebnu pozornost posvetiti nastupima reprezentacija Hrvatske i Srbije te na taj način još jednom i praktično pokazati da je BHRT javni servis za sve građane ove države – dodao je direktor BHRT-a.

Po njegovim riječima, taj pristup će se vidjeti i u drugim programskim sadržajima. Direktni TV prijenosi će na kanalu BHRT-a biti rezervirani za reprezentacije Vatrenih i Orlova.

Posebno je to važno u posljednjim susretima skupina kada će se utakmice odigravati istovremeno da bi se izbjegla mogućnost manipulacija.

Related posts