Počela sjednica Doma naroda PSBiH: Delegati odlučuju o povećanju plaća za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH

Delegati bi trebalo da se izjasne o zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Sjednica Doma naroda PSBiH je počela, a prisutno je svih 15 delegata.

Dom naroda PSBiH na današnjoj sjednici trebalo bi da donese odluku o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plaća za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PS BiH.

U obrazloženju predloženih rješenja, navodi se da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plaće, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u OSBiH čine 80 posto ljudstva, te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe. U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Predstavničkom domu procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM. Delegati bi trebalo da se izjasne o zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH. Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo, većinom glasova, prijedlog tog zakona, čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH. Izmjenom Zakona o OSA BiH, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci – navedeno je ranije iz Vijeća ministara BiH. Pred delegatima će, između ostalog, biti i prijedlog rezolucije o jačanju integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini i provođenju izbora u skladu s evropskim standardima čiji su podnosioci delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i Zlatko Miletić.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts