Klub Srba blokira rad Doma naroda: Protiv svih predloženih tačaka

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH se održava, a kako ide njen tok, brzo će i biti gotova.

Naime, delegati Kluba Srba glasali su protiv svih predloženih tačaka.

Mladen Bosić (SDS) ne učestvuje u radu, sjedi u sali, ali ne glasa, druga četiri delegata su protiv svih prijedloga.

Prvo su delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili usvajanje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je Vijeće ministara BiH uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnom postupku, kao i po skraćenoj proceduri.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama Zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

U Zakonu se navodi da, ukoliko se utvrdi da prijetnja isteka aktivnosti praćene osobe nije otklonjena, a da se nisu stekli uvjeti za prekid operacije ni nakon 48 mjeseci, generalni direktor moći će tražiti odobrenje novog ciklusa primjene mjera na periode po 30 dana u ukupnom trajanju najduže do još 48 mjeseci.

Također, nije usvojen ni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plaća za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH. Ovaj zakonski prijedlog, koji se nalazi u drugom čitanju u Domu naroda, u prošlom sazivu Parlamenta BiH u proceduru je uputila Borjana Krišto.

Potom su odbili sve naredne prijedloge i time demonstrirali odluku iz RS da ne učestvuju u radu institucija BiH dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH.

Na dodatna usaglašavanja otišli su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima.

Izvor: Avaz.ba 

Related posts