Platio BMW tonom novčića

Jedan Kinez je nedavno izazvao opšti metež u zastupništvu gdje se prodaju automobili BMW, u kineskom gradu Tongrenu, nakon što je dovezao kamion sa jednom tonom kovanica, odnosno metalnih novčića.

On je za kupovinu novog automobila marke BMW, čija je cijena bila 480.000 juana (oko 70.000 dolara), izdvojio gotovo tonu novčića.

Neimenovani muškarac je radio kao vozač autobusa te sakupljao kovanice tokom dugih godina rada na poslu. Umjesto redovnog svakodnevnog zamjenjivanja manjih apoena za veće novčanice, on ih je tokom godina samo čuvao u svojoj kući, nadajući se da će jednog dana uspjeti da kupi automobil svojih snova.

Nakon što je vidio novi BMW koji mu se veoma dopao, neimenovani Kinez je zaključio kako je došlo vrijeme da razmijeni svoje bogatstvo za auto.

Ali tek tada je shvatio da nikad nije ni izračunao koliko tačno ima novčića, koje je godinama sakupljao radeći kao vozač.

Zato je pozvao neke prijatelje i proveo četiri dana brojeći metalne kovanice prije nego što ih je stavio u sanduke i odvukao do zastupništva za automobil.

Nakon što su vidjeli brdo kovanica stavljenih u sanduke u zadnjem dijelu kamiona, zastupnik je shvatio da ih ne može sam prebrojati za jedan dan pa su pozvali banku u pomoć.

Čak i uz pomoć 11 zaposlenih iz banke i mašine za brojanje novčića koju je dopremila banka, naporan proces prebrojavanja je trajao gotovo 10 sati, te su tako uspjeli da izbroje 150.000 novčića, koji su težili više od 900 kilograma.

Da podsjetimo, ovo je već drugi slučaj u Kini u posljednje dvije godine kupovine automobila za sitne apoene.

Related posts