Peti korpus najslavniji, najubojitiji, najbolji korpus bh. armije: Jedini korpus bez procesuiranih u Hagu! (VIDEO)

Prije 25 godina na području bihaćkog okruga od različitih patriotskih vojnih jedinica i teritorijalaca koji su se digli da brane kućni prag, preko pješadijskih brigada, stasao je Peti korpus Armije RBiH.

Tog 21. oktobra 1992. Krajišnici su stali u stroj, ispostavit će se, najboljeg, najubojitijeg i najslavnijeg korpusa bh. armije.

Na svečanoj akademiji u Bihaću 21. oktobra će još jednom biti osvijetljen ratni put boraca “sile nebeske” koji je okončan oslobađanjem niza krajiških gradova. Zbog velikih vojnih uspjeha strani mediji su tokom rata borce Petog korpusa nazvali petom armijom, a isti taj korpus nazivan je “silom nebeskom”.

https://youtu.be/u4xzdEz92ww

Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba Petog korpusa, prvi vojni saradnik generala Ramiza Drekovića i Atifa Dudakovića, komandanata krajiškog korpusa, podsjeća na složenost situacije u kojoj je bio bihaćki okrug početkom 1992. godine i potrebu formiranja krupnijih vojnih formacija.

– Od Unsko-sanske operativne grupe nastao je Peti korpus, i to po naredbi Štaba Vrhovne komande RBiH. Teško je u nekoliko rečenica reći kroz šta smo sve prošli, zajedno s narodom. Desila nam se izdaja Fikreta Abdića, razvlačili su nas četnici SAO Krajine na 100 kilometara fronta s hrvatske strane, napadala Vojska RS. Uprkos svemu, ostali smo multinacionalna formacija, nismo srušili nijedan vjerski objekt, nijedan naš pripadnik, od vojnika do komandanata, nije procesuiran u Hagu – kazao je Selmanović za večerašnji Dnevnik RTVUSK-a.

Prvi komandant Petog korpusa bio je Ramiz Dreković. Na njegovo mjesto 1. novembra 1993. godine došao je Atif Dudaković i ostao tokom rata i u miru, sve do 28. novembra 1997.

Ove godine Peti korpus slavi 25. godišnjicu, a svečana akademija povodom godišnjice bit će održana 21. oktobra u Sportskoj dvorani “Luke” u Bihaću.

https://youtu.be/de7VVF4sO0c

 

usn.ba

Related posts